Efter skilsmissen

I min barndom var skilsmisse en sjældenhed; men vi hørte om det – hos andre. Senere oplevede jeg, da jeg selv var blevet gift, at også mine forældre blev skilt.
Skilsmisse var en sjældenhed, og i menighederne var det stort set utænkeligt. Sådan er det ikke mere! Også kristne bliver skilt. Konen lider, manden lider, og børnene lider. I nogle tilfælde vælger den fraskilte at leve alene resten af livet, fordi det lærer Bibelen, i andre tilfælde vælger vedkommende at gifte sig igen. Men hvad med gudsforholdet og samværet i menigheden? Det påvirkes. Det kan ikke undgås.
Men der er ikke rigtigt skrevet bøger om det – før nu. Lohses Forlag har valgt at råde bod på manglende god litteratur på området. Det er blevet til antologien Skilt – men ikke fra Gud. Det er en meget stærk, bibeltro og åbenhjertig bog.
Familiekonsulent i Indre Mission, Steen Møller Laursen har samlet teksterne og skrevet et rigtigt godt forord. Familie- og psykoterapeut Gunna Thiese har skrevet kapitlet ”Terapeutisk/psykologisk vinkel”, og sognepræst Niels Jørgen Fogh, der ikke selv vil vie fraskilte, har skrevet kapitlet ”Bibelens tekster om skilsmisse og nyt ægteskab.” To rigtigt gode kapitler, der sætter ord på skilsmissen og på, hvad skilsmissen kan gøre ved gudsforholdet før, under og efter skilsmissen.
Derefter følger en række kapitler af mennesker, mænd og kvinder, der selv er blevet skilt, og hvordan de har oplevet det – også i forhold til vennerne i bibelkredsen og i menigheden, ligesom et par voksne børn har skrevet om oplevelsen af deres forældres skilsmisse, og hvad det har gjort ved dem og ved deres eget ægteskab. De mennesker, der har skrevet kapitlerne, er anonyme, men redaktøren af antologien kender deres identitet.
Det er meget stærke kapitler, men også kapitler til overvejelse – også for os i menigheden, der oplever, at andre i vores menighed bliver skilt.
Skilt – men ikke fra Gud er en nyttig bog og en nødvendig bog, og den kan på det varmeste anbefales til mennesker, der står lige midt i problematikken, men også til folk, der lever i et lykkeligt ægteskab og til menighedsmedlemmer, der måske ubevidst har været med til at såre mennesker i menigheden, der har været gennem en skilsmisse. Jeg kan varmt anbefale denne bog, som favner bredt, men som ikke går på kompromis med, hvad Bibelen siger.

Steen Møller Laursen (red.):
Skilt – men ikke fra Gud
144 sider • 149,95 kr. • Lohse