Endnu en general til tops i Israel – Mofaz slog Livni

Iransk-fødte Mofaz er blevet leder af Kadima-partiet.Shaul Mofaz slog overvældende Tzipi Livni ved primærvalget som leder af Kadima-partiet – Israels største – og nu er endnu en general kommet til tops i israelsk politik.Den 64-årige Mofaz har en lang militærkarriere bag sig. Han er født i Iran, hvorfra han indvandrede til Israel som ni-årig. Han har været Israels generalstabschef og er formand for Knessets Udenrigs- og Forsvarskomite.
Han er velbevandret i politik og har i flere år ventet på sin chance til at vælte Tzipi Livni som partileder.

Fik 62% af stemmerne

Af de 95.000 Kadima-vælgere fik Mofaz 61,7% af stemmerne, mens Livni måtte nøjes med 37,2 %. Hun blev slået så stort, at hun påtænker at trække sig ud af politik.
Livni ringede til Mofaz og gratulerede med sejren, men hun afviste at modtage spørgsmål fra pressen. Mofaz tilbød hende at forblive i partiets ledelse, men det var klart, at hun ikke ville blive i partiet ret meget længere.

Livni trækker sig måske fra partiledelsen

Mofaz slog til lyd for enighed og opfordrede Livni til at blive i partiets ledelse, men det syntes at falde for døve øren.
Kredse, der står Livni nær, giver udtryk for stor skuffelse over valgresultatet.
Mofaz, der nu er Kadimas fjerde formand – efter Ariel Sharon, Ehud Olmert og Tzipi Livni, sagde efter sin sejr:
– Dette var en afstemning om Israels fremtid. Jeg er tillidsfuld og mærker folks sympati til trods for det lave fremmøde. Jeg føler, at støtten for mig vokser hele tiden.
Mange inden for partiet afviser forlydender om, at ledelesesskiftet vil medføre en splittelse af partiet.
– Kadima er ikke et en-persons parti, sagde Livni. Partiet har 95.000 medlemmer, og de er lige så vigtige som partiets vej.

Eneste oppositionsparti

Mange fremtrædende politikere gratulerede Mofaz med valgresultetet, heriblandt statsminister Binyamin Netanyahu, et højtstående medlem af Kadima-partiet, Dalia Itzik (tidligere formand for knesset) og Arbejderpartiets nye formand, den tidligere journalist Shelly Yacimovich.
Yacimovich sagde:
– Mofaz er en værdifuld person, som har bidraget meget til Israel. Arbejderpartiet – under min ledelse – er det eneste ideologiske alternativ til Netanyahus regering.
Dalia Itzzik sagde:
– Shaul må nu forene alle kræfter i Kadima. Jeg håber, at Tzipi har styrken og evnerne til at stå ved Mofaz’ side. Dette er det nye Kadima.