Præsident Putin besøger Israel

Ruslands nyvalgte præsident besøger Israel som et af de første lande siden valget.Ruslands præsident Vladimir Putin, der er valgt som sit lands nye statsoverhovede, men endnu ikke har tiltrådt sit embede, har besluttet at besøge Israel som et af de første lande efter tiltrædelsen.
Det første land er USA, hvor han skal deltage i G8 topmødet den 8. maj, og hvor han skal møde præsident Barack Obama. Besøget i Israel bliver i juni, og Putin har givet udtryk for interesse i at deltage i indvielsen i Netanya af et monument til minde om de jødiske Røde Hærs soldater, der faldt i Den anden Verdenskrig.

Stort ønske om besøg

Putin fik over 60 procent af stemmerne ved præsidentvalget den 5. marts. Siden da har den russiske ambassadør i Israel, Sergei Yakovlev, og den russiske viceudenrigsminister, Mikhael Bogdanov, henvendt sig til det israelske udenrigsministerium og drøftet et besøg.
Blandt dem, der har fremsat en anmodning om besøg, er Statsminister Binyamin Netanyahu. Tidligere i denne måned gratulerede han Putin med at have vundet præsidentvalget, og de to mænd drøftede ved den lejlighed Mellemøst-situationen og Irans atomprogram.

Indvielse af monument

Under Netanyahus besøg hos Putin i Moskva i februar 2010 besluttede de at oprette et monument i Netanya for jødiske soldater, der kæmpede og faldt i de russiske styrker under 2. Verdenskrig.
Monumentet er designet af tre russiske kunstnere og har form af en labyrint. Det skal afsløres af Putin.
Sidst Putin besøgte Israel var i april 2005, da Ariel Sharon var statsminister. I januar 2011 skulle Ruslands præsident Dmitri Medvedev have besøgt Israel, men planen blev opgivet på grund af en strejke i Israel.
Nogle dage efter at Vladimir Putin var blevet valgt til præsident, mødtes han med udenrigsminister Avigdor Lieberman i Moskva, og ved den lejlighed blev et besøg af Putin i Israel også drøftet.