Kristen efterskole tilbyder massage

Rudehøj Efterskole bruger utraditionelle metoder for at støtte især drenge.
Har man ADHD, myldrer tankerne rundt i hovedet som en bisværm. Har man Asperger, er det svært at forholde sig til flere personer på én gang. Og i begge tilfælde er det umanerlig svært at koncentrere sig. Det gælder også 10 elever med forskellige diagnoser på Rudehøj Efterskole i Odder.
Men nu har efterskolen med rødder i den folkekirkelige fornyelsesbevægelse Dansk Oase fundet en metode til at hjælpe de særligt udsatte elever. Metoden hedder massage. Og erfaringen viser, at eleverne finder ro i sjælen, får overskud til at være sociale og mulighed for at koncentrere sig i undervisningen.
Tilbuddet om massage er målrettet elever, der er diagnosticeret, og som får særlig støtte, fortæller efterskoleforstander Jacob Hørning.
Det er lærer Jytte Fisker, der tager sig af denne særlige form for fysisk stimulering. Hun har baggrund som jordemoder og føler, det er helt naturligt at give de anspændte elever den lindrende afspænding. Og resultaterne har været så gode, at de blev en reportage værd i bladet Frie Skoler. Her fortæller Jytte om en elev med svære aggressioner, der oplevede, at de fordampede under massagen.

Tryghed

– Jytte er særlig god til at skabe et ”rum”, hvor børnene føler sig trygge i forhold til sig selv og andre, fortæller Jacob Hørning til Udfordringen. Han fortsætter:
– Jytte er utroligt dygtig til dette, ja, jeg vil sige unik – både som den person hun er og i måden hun får de unge til at slappe af på.
Hun giver eleverne massage, mens de ligger på en briks pakket godt ind i uldtæpper og bruger bl.a. bolde og redskaber, der kan massere i hårbunden. Og fyrfadslys i vindueskarmen og blid musik fra musikanlægget er alt sammen med til at skabe hygge.
– Det er især drengene, der har særlige behov, fortæller Jacob Hørning.
Gennem massagen bliver der også mulighed for at få en snak, fortæller han.
– Det handler om, at der skal fuld opmærksomhed på eleven, der virkelig skal føle sig set og taget alvorligt. Helt uden stress og jag, som jo ellers præger den alder.