’Martyrpris’ til nigeriansk kirkeleder

”Stefanusprisen tildeles en person, som har gjort sig særlig bemærket i kampen for trosfrihed og menneskerettigheder”. I 2012 gives prisen til kirkelederen og menneskerettighedsaktivisten Samuel L. S. Salifu fra Nigeria, fortæller Kristelig Pressekontor.
Salifu er født i 1946 og uddannet maskiningeniør, men han har i en årrække arbejdet for religionsfrihed i Nigeria. Han er tilknyttet den protestantiske kirke All Nations Christian Assembly i Kaduna. Det meste af hans kirkelige engagement har været i den økumeniske paraplyorganisation «Christian Association of Nigeria», som omfatter alle kristne kirker i landet. Salifu var generalsekretær i organisationen fra 2004 til 2011.
Salifu har været fængslet flere gange under Nigerias skiftende militærdiktaturer før 1999. Han blev anklaget for medvirken til kupplaner mod myndighederne, men blev løsladt efter pres fra USA og fra kristne grupper i ind- og udland.
– Han har især arbejdet for den forfulgte og diskriminerede kirke i det nordlige og udvist mod over for myndighederne, hedder det i begrundelsen for at give Stefanusprisen til Salifu.
Salifus bog The Struggling Church – Christians i Northern Nigeria (Den kæmpende kirke – Kristne i Nordnigeria), er ikke udgivet endnu.
Salifu modtager sin pris i Oslo den 9. november.
Bodil