Danske indsatte startede nyt fangekor i Grønland

Fangekoret fra Vridsløselille Statsfængsel er netop vendt hjem fra et besøg i to grønlandske byer. Rejsen resulterede i et nyt fangekor i Anstalten i Nuuk.
– Det var utroligt vellykket og meningsgivende!

Der blev øvet… der blev charmet… og der blev sunget af lungers fulde kraft ved koncerter i kirker og kulturhuse. Fotos: Jørgen Diswal.

Det siger Louise Adrian, der netop har været med Fangekoret i Grønland. Her skulle de holde workshops for indsatte i grønlandske anstalter i Nuuk og Sisimiut. Efter hver af de fem workshops holdt de indsatte koncerter i forskellige kirker og kulturhuse i de to byer.
Det blev til i alt fem workshops og fem koncerter i løbet af rejsen, der varede fra 8. til 15. maj. Og resultatet er, at der nu er dannet et fangekor i Grønland med en korleder, som Louise Adrian har hjulpet med at finde.

Fangerne synger på gangene

– Vi har uden tvivl fået det bedste afsæt, man kunne tænke sig, til at komme i gang heroppe, og det er også dejligt at se, at man er kommet i gang nede i Nuuk på Anstalten. Man kan høre de indsatte gå og synge på gangene, fortæller Thomas Nicolajsen, der er direktør for Kriminalforsorgen i Grønland.
Leder af Anstalten i Nuuk, Carsten Brødsgaard, er enig:
– Tak for en god oplevelse for ansatte, indsatte og byens borgere. I har taget byen med storm!

Fra Jylland til Grønland

Fangekoret kommer fra Vridsløselille Statsfængsel og har eksisteret i 17 år. Al den tid har de indsatte sunget hver eneste søndag i fængselskirken. I 2004 kastede de sig ud i at lave en cd. Siden er det blevet til flere cd’er og en bog. Og koret er booket til koncerter langt ind i 2014.
Og turnéen i Grønland gav dem mange gode oplevelser, fortæller korleder Louise Adrian:
– Jeg var lidt nervøs for, om de kunne klare det socialt – de havde jo før kun været med på weekend-ture til Jylland – men de klarede det utroligt godt. Man bliver jo tavs i mødet med den grønlandske natur. Og der blev heldigvis også tid til at fiske og køre hundeslæde, ligesom vi sejlede mellem de forskellige destinationer.
Louise Adrian slutter med et lunt glimt i øjet:
– Og Kriminalforsorgen var ikke bange for at sende indsatte af sted. Det er svært at stikke af i Grønland!
Hun tilføjer:
– En fange kunne ikke få udgang til Brønshøj – men han kom med til Grønland!