Iran konsterneret over forholdet mellem Israel og Azerbaijan

En ny konstellation er ved at opstå i Mellemøsten. Iran er konsterneret over det.Ubemærket af store dele af verden er en ny konstellation ved at opstå i Mellemøsten: et nært forhold mellem Israel og Azerbaijan. En alliance som Iran er blevet konsterneret over.Den nye situation er bl.a. kommet til udtryk ved en form for militært samarbejde, hvorunder Israel har solgt for 1.6 milliarder dollars af israelsk-producerede våben til den olierige stat ved Det kaspiske Hav.

Officielt ønsker Azerbaijan at være neutral under konfrontationen med Iran.Azerbaijans præsident, Ilham Aliyev, har imidlertid udtalt, at landet er i sin gode ret til at styrke de militære bånd med Israel

Såvel Israel som Azerbaijan har benægtet forlydender om, at Azerbaijan har givet Israel adgang til at bruge nogle af dets flybaser “for at holde øje med Iran”.

NATO er stærkt afhængig af flybaser i Azerbijan for at bringe forsyninger til og fra Afghanistan, efter at land-forsyningsruterne i Pakistan er lukkede.

Azerbaijan og nabostaten Armenien er begge tidligere sovjetiske republikker.

Iran og Azerbaijan er begge overvejende shia-muslimske, men der er politiske spændinger mellem det iranske muslimske styre og Azerbaijans sekulære ledelse.

USA’s interesse i området er bl.a. udtrykt ved, at den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, netop har mødtes med Azerbaijans præsident, Ilham Aliyev, i hovedstaden Baku. Amerikanske energiselskaber har investeret 8 milliarder dollars i Azerbaijan siden landet opnåede selvstyre efter Sovjetuionioen sammenbrud.

Clinton og Aliyev menes at have drøftet et yderligere samarbejde og deres landes politik over for Iran. Under sit fem timer lange besøg pressede hun Aliyev til at vise større respekt for menneskerettigheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Ekstraordinær allieret”

For Israel er Azerbaijan fremstået som en “ekstraordinær allieret” – en venligstillet muslimsk nation, der er parat til at samarbejde om militære og strategiske anliggender. Mere end andre lande synes Israel at have indføling med Azerbaijan, der grænser til en erklæret fjende og andre lande, det ikke fuldtud kan stole på.

Politiske sagkyndige mener, at fra Azerbaijans synspunkt har Israel vist sig mere forstående end europæiske lande, som har kritiseret Baku over menneskerettigheds-mishandling, men ikke anerkender udfordringerne ved at opbygge en sekulær kultur i et overvejende muslimsk land.


Artiklen fortsætter efter annoncen: