Israel overgiver 91 dræbte terrorister

Israel overgiver 91 dræbte terrorrister som gestus til palæstinensisk leder.Draperet i det palæstinensiske rød-hvid-grønne flag blev ligene af 91 dræbte palæstinensiske terrorister, blandt dem flere selvmordsbombere, i går overgivet af Israel som en gestus til Den palæstinensiske Myndighed (PA).Dette skete ved en ceremoni i Ramallah, hvor kisterne blev modtaget af PA-ledere, pårørende og en geværsalut på 21 skud af PA-præsident Mahmoud Abbas’ garde som en hyldest til, hvad
palæstinensere betegner som “martyrer:

Fra israelsk side benævnes de pågældende “terrorister”.

Ordene “martyrer” og “terrorister” afspejler den dybe afgrund, der skiller de to sider.

De dræbte blev overført fra en hemmelig israelsk militær begravelsesplads i Jordandalen. Syv mænd var blevet dræbt så langt tilbage som i 1975.

Repatrieringen af disse terrorister er led i en israelsk goodwill-gestus over for Abbas, besluttet af statsminister Binyamin Netanyahu for to uger siden som reaktion på en anmodning af Abbas.

79 kister blev overgivet til PA på en gårdsplads i Abbas’ “Mukata” hovedkvarter i Ramallah. De resterende kister blev overdraget i Gaza-striben. Også denne gruppe blev hilst med en geværsalut på 21 skud.

Ved ceremonien i Ramallah var der ingen tale af Abbas, fordi han var for overvældet emotionelt.
Han havde til en medarbejder sagt, at han beklagede sig over, at der ikke var nogen reaktion fra israelsk side på hans anmodninging om løsladelse af palæstinensere i israelsk fangenskab.

Dødvande

Den israelsk-palæstinensiske fredsproces har været i dødvande i årevis, men Abbas og Netanyahu har holdt en dør åben med henblik på en genåbning af fredsdrøftelserne. Abbas’ tavshed ved ceremonien menes at have bidraget til at undgå et diplomatisk problem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi håber, at denne humanitære gestus vil tjene som en tillidsbyggende faktor og bridrage til at bringe fredsprocessen tilbage på skinnerne, siger Netanyahus talsmand, Mark Regev. Israel er parat til en omgående genoptagelse af drøftelserne uden nogen forhåndsbetingelser.

For adskillige israelere var overdragelserne af disse mænd en svær dag.

Terroristerne havde dræbt over 200 israelere bl.a. ved angrebene på Savoy Hotellet i marts 1975. Otte gidsler og tre israelske soldater blev dræbt, da en israelsk eliteenhed stormede hotellet for at befri gidslerne. Andre terrorristangreb var mod Cafe Hillel i september 2003, da syv israelere blev dræbt, bombeangrebet i september 2003 mod Tzrifin militærbasen, hvor ni personer blev dræbt og to bombeangreb mod busser i Beersheba i august 2004, som dræbte 16.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Ramallah siger enken efter Mohammad al-Saut, som udførte et selvmordsbombeangreb i Jerusalem i 2004:

– Jeg er både befriet og trist. Dette er en bedrøvelig dag for os, men vi er også lettet over, at Muhammad kan begraves nær os.

Clinton

USA’s udenrigsminister, Hillary Clinton, har henstillet til israelere og palæstinensere at bruge disse overførsler af dræbte terrorister til at genantænde fredsdrøftelser. Hun siger, at hun håber, at den israelske gestus er et tegn på “tillids-opbygning”.

Hun sagde videre, at dannelsen af en enhedsregering i Israel er en chance til at vende tilbage til forhandlingsbordet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: