Russere opretter ‘jødisk nobelpris’

Noget af det mest positive der kom ud af præsident Vladimir Putins statsbesøg i Israel er meddelelsen idag om, at en gruppe russisk-jødiske milliardærer har oprettet en slags “Jødisk Nobelpris” til en værdi af en million dollars.

Prisen vil blive uddelt en gang om året, ved forårstid – nær pesach-festen, der afholdes til minde om udgangen af Egypten.
Blandt mændene bag denne udmærkelse er Michael M. Friedman, der siges at være god for 15 milliarder dollars.
Prisen, der afspejler de stærke bånd mellem Rusland og Israel, vil blive finansieret af et fond på 60 millioner dollars etableret af Friedman og nogle andre russiske jøder i samme klasse, heriblandt Pyort Aven og German Khan.
Operettelsen af prisen blev meddelt af statsminister Binyamin Netanyahu kort inden Putins afrejse efter et 24 timer langt lynbesøg, hvorunder det russiske statsovedhoved deltog i afsløringen af et monument til minde om de faldne soldater i Den røde Hær under krigen mod Nazi-Tyskland og havde samtaler med en række israelske politikere om situationen i Mellemøsten.
Til trods for at Putin har en divergerende mening fra Israels opfattelse af Iran og Syrien, opfattes Putin som en stærk ven af Israel.
I Israel lever nu over en million russiske jøder, som Netanyahu siger er “en bro til Rusland”.
En af de kendteste af disse er Natan Sharansky, formand for indvandrerorganisationen “Jewish Agency”. Han skal være formand for nomineringskomiteen, der bl. a. vil omfatte knessets formand og to tidligere højesteretsdommere.
Prisen, der har fået navnet “Genesis Prisen” (Genesis er Første Mosebog) vil blive givet til forskere inden for såvel de eksakte videnskaber som inden for kunst, medicin, diplomati m.m. – til jøder, der har fået global anerkendelse for deres virke.
– Målet er, hedder det, at vise jøders bidrag til verdenshistorien og drage yngre generationer af jøder verden over nærmere til staten Israel og jødisk identitet.
Netanyahu
Ved oprettelsen af prisen sagde Netanyahu, at den symboliserer jøders store bidrag til menneskelig udvikling – takket være værdier og kulturarv – og vil blive en kilde til stolthed for unge jøder verden over.

“Genesis” filantropi-gruppens grundlægger, Friedman, siger, at denne pris viser jødisk bidrag til verdenshistorien og det jødiske folks naturlige aspirationer til at forbedre verden og dets ønske om at viderebringe moralske værdier til kommende generationer

.