Velkomponeret roman om autist

”Sluppet fri” er den første roman på dansk af den amerikanske succesforfatter Karen Kingsbury. Sluppet fri er en lang, velskrevet, godt komponeret og sine steder meget spændende roman af den kristne succesromanforfatter Karen Kingsbury. Hovedemnet er autisme, men det er en bog, der kan læses af alle mennesker i alle aldre.
Ella går på en high school i Atlanta og skal være stjerne i årets musical. Hendes kæreste og hans kammerater, der er stærke fodboldspillere, mobber drengen Holden fysisk meget grimt, og hun slår snart op. Holden er autist med afvigende vaner. Når han bliver vred eller frustreret, lægger han sig ned og laver 30 armbøjninger. Hans kommunikation med omverdenen består i at vise dem et af sine kort fra et kortspil med sigende udsagn på. Han ser aldrig direkte på nogen, taler overhovedet ikke og tåler ikke fysisk berøring. Men han elsker musik, og den har en forunderlig virkning på ham. Den løser noget i ham og bliver i sidste ende den, der også endeligt forløser ham og hele historien.
Holdens forældre oplevede det frygtelige, at han trak sig ind i sig selv som 3-årig. Hans far har ikke vekslet et ord med ham siden og flygter fortvivlet til sit arbejde som rejefisker i Alaska. Holden forlanger hver eftermiddag gennem 10 år, at moderen viser samme film for ham om hans og hans venindes bardomsoplevelser, før de fyldte tre år, da de sang og dansede sammen.

Vendepunkter

Ella får Holden med i musicalen, hvor han langsomt, men forunderligt forvandles fra stum til sangstjerne, synger hovedpartiet og begynder at tale ganske få ord. Ellas forældre har været venner med Holdens engang, det gik langsomt i vasken ved hans sygdom.
Også den venlige dreng Michael fra skolen bliver mobbet for at spille fløjte og ender med at hænge sig.
Mindesamværet, som Ella står for, bliver et vendepunkt i selvopgørets tegn. Ella taler for, at mobningen må stoppe, og tilgivelse, kærlighed og respekten for det enkelte menneske træde i stedet.

Kristentroens betydning

Kristen tro og praksis står utrolig stærkt i bogen, og Karen Kingsbury arbejder hele tiden på, at evangelisk kristendom bliver vigtig for ethvert menneske. Bøn har en stor og central plads i bogen. Fx har Holdens mor bedt i 15 år for hans helbredelse. Og dette uden at det ender i samme moralske ”morads” som i mange af fortidens kvalmende teologi-romaner. Kristendommen virker naturlig og ægte i denne dygtige forfatters univers, der if. sin store hjemmeside tænker på litteratur som livsforvandlende fiktion. Og jeg skal love for, det opfyldes i bogen. Holdens forældre er kristne, men sunket ned i stille fortvivlelse, og alt i Ellas forældres liv gik mod konkurs, da de mistede forbindelsen til Holdens forældre – og kristendommen. Mod romanens slutning sker afgørende forandringer med rigtig mange personer. Det er forandringen med Holden, autisten, der bliver årsagen til, at mange forandres. Dramalæreren finder tilbage til det at bede. De to tidligere forældrevennepar finder hinanden igen og får i Kristus en ny livsretning ligesom Ella selv. Hendes tidligere kæreste standser med at mobbe. Dramaholdet ender faktisk med at holde bøn før undervisningen. Det bliver en stormende musical-succes, hvor Holden og Ella tæt til hinanden henrykker alle.

I virkelighedens verden

Karen Kingsbury (f. 1963) har skrevet 40 romaner og er udkommet i et oplag på 13 mill. bøger. En af hendes romaner er filmatiseret og fås også med danske undertekster (”Som støv fra himmelen”). (Foto fra bogomslaget.)

Forfatteren taler i et inspirerende efterskrift om sin ide til romanen, der i omridset udspringer af en virkelig autists historie. Hun spreder ud over hele bogen mange faktuelle oplysninger om autisme, som hun har sat sig grundigt ind i, og taler i efterskriftet om autismens mangeartethed og betoner, at udfaldet i bogen med Holdens gradvise helbredelse langt fra er alle autister beskåret.

Karen Kingsbury:
Sluppet fri
361 sider
229 kr.
Scandinavia