2300 år gammel krigshavn udgravet i Israel

Resterne af den formentlig vigtigste havn i Israel i sin tid, en krigshavn fra den hellenistiske era for 2300 år siden, er blevet fundet af israelske arkæologer i Acra (Akko) i den nordlige del af Haifabugten.
I udgravninger/undersøgelser af byens sydlige havmur, nær den nuværende havn, har arkæologerne fundet store fortøjningsstene med en vægt på henved 300 kilogram, og Koby Sharvit, leder af Oldsagsmyndighedens sø-arkæologiske afdeling, mener at disse sten blev brugt til at sikre fartøjer, der havde slået anker her.

Funder omfatter et 8 meter bredt og 5 meter langt stengulv, med to stenmure på hver side med indmejsling i fønikisk stil. Det menes, at der har været et anlæg, som blev brugt til at hejse skibe
– mest sandsynligt krgsfartøjer – op fra havet til landjorden.

– Blot fortsatte udgravninger vil kunne støtte eller afkræfte denne mulighed, siger Sharvit.

Udover fortøjningsstenene har arkæologerne fundet tusinder af potteskår, hele potter og metalgenstande..

Foreløbige studier af potterne viser, at størstedelen stammede fra øer i Det ægæiaske Hav, omfattende Knidos, Rhodos og Kos og andre gamle havnebyer langs Middelhavskysten.

– For første gang er der fundet er der fundet dele af en havn nær den gamke kystlinje og den hellenistiske by, siger Sharvit.

Acre (Akko) er langt ældre end den sydligere beliggende Haifa. Med sin gode naturhavn, har Acre været beboet i årtusinder. Først i det sidste århundrede, da dampskibene blev for store til at anløbe byen, syntes dens rolle som vigtig havn at være udspillet. Det var en betydningsfuld by i oltidsriget Fønikien. Såvel grækere og romere var her. Byen blev kaldt Ptolemais, og havnen var udgangspunkt for de allerførste korstogsridderes erobring af Jerusalem i 1096-99. Store korsfarerordener som Tempelridderne, Den teutoniske Orden og St. Lazarus Ordenen opslog deres hovedkvarterer på dette sted.

Alexander den Store var her (år 333 f. Kr.). og også Julius Cæsar omkring 300 år senere. Men det lykkedes ikke alle at erobre byen. Da Napoleon i 1799 belejrede byen, led han et bittert nederlag og mistede størstedelen af sin hær på et sygdomsplaget tilbagetog til Jaffa..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Acre er idag en moderne by med over 40.00 indbyggere. Den tiltrækker et store antal turister fra ind- og udland, ikke mindst for dens arkæologiske seværdigheder.