Kadima ud af Israels regering

Israels største avis, “Yediot Aharonot”, skriver idag efter Kadima-partiets udtræden af regeringskoalitionen:

– En ting er klar: De største tabere er os, det israelske folk. En enestående mullighed, hvor en gigantisk koalition af 94 knessetmedlemmer kunne have medvirket til en historisk ændring, er gået tabt.

Kadima-partiets formand, tidl. generalstabschef Shaul Mofaz, har trukket sit parti ud af statsminister Binyamin Netanyahus koalition efter blot at have været med i 70 dage.

Mofaz er nu tilbage i oppositionen med følgende salve fra Likud-partiet:

– Farvel Kadima, vi vil ikke ses igen.

I nogle politiske kredse menes det, at der vil blive nyvalg i Israel til februar, men Netanyahu ventes at vil udskyde datoen for et valg mest muligt.

– Denne vældige regeringskoalitioon opnåede intet, skriver et andet formiddagsblad, “Ma’ariv”.

Mofaz trådte ud af koalitionen som følge ad en dyb meningsforskel mellem ham og Netanyahu over en ny værnepligtslov, hvorunder ultra-ortodokse unge mænd – der har været fritaget for dette siden Israels oprettelse i 1948 – skulle i hæren eller yde en borgerlig tjeneste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Mofaz havde Netanyahu tilbudt en lov, hvorunder halvdelen af ultra-ortodokse ville være indrulleret i hæren i alderen 18-23 år.

Mofaz sagde, at Netanyahus tilbud blot var tomme ord om begrebet “lige tjeneste”.

Lige fra Israels første dage i 1948 har ultra-ortodokse unge mænd været fritaget for militærtjeneste, saaledes at du kunne fordybe sig i religiøse studier, men denne dispensation er faldet mange i Israel for brystet af grunde som: De ultra-ortodokse udøver ikke deres pligt for at forsvare landet. De nyder blot godt af, at andre israelere gør deres værnepligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad der nu skal ske i isralsk politik,. er et åbent spørgsmål. Netanyahu ventes at ville slikke sine sår og vente på bedre tider.

– Han vil foretrække fortsat at støtte sig til de ultra-ortodokse partier i stedet for os, siger Mofaz.

25 medlemmer af Kadima-partiet gik ind for, at det skulle forlade koalitionen, mens tre modsatte sig dette.

Den brede koalition, som havde givet Netanyahu et superflertal på 94 af knessets 120 medlemmer og fået “Time”-magasin til at betegne ham som”Israels konge”, har været i turbulente omstændigheder i månedsvis over dette værnepligtsanliggende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ved at trække Kadima ud af koalitionen vil Mofaz prøve at vise sig som en mand med principper, skriver morgenavisen “Ha’aretz” og tilføjer:

– Men nu er Mofaz’ politiske karriere forbi.