Druser ny ambassadør for Israel i Norge

– Jeg kommer fra landsbyen Maghar i det nordlige Galiælæa, hvor min familie har boet i over 1000 år, siger Israels nye ambassadør i Norge, Naim Araidi, 62, der er druser, i et interview med Deres korrespondent.

Han siger, at hans budskab til Norges folk er, at det israelsk-norske forhold kan forbedres.

– Israels folk ønsker fred, og vi kan bidrage til, at det bliver en realitet, siger han. Jeg vil medbringe Israels sande ånd, hvori jøder og arabere lever sammen og har det godt.

Da udnævnelsen af Araidi blev kendt i begyndelsen af juni, skrev israelske medier, at hans baggrund som druser ville kunne bidrage til at forbedre Israels image i Norge.

Ifølge en ny israelsk meningsmåling, bestilt af udenrigsministeriet, har Israel et dårligt ry i Norge. Opinionsundersøgelsen viser, at mange nordmænd opfatter Israerl som racistisk og aggressiv, at det har ekstreme synspunkter, og at landet er mod fred.

Det er denne opfattelse, ambassadør Araidi vil prøve at ændre.

Hans kommentar til udnævnelsen til ambassadør i Oslo er:

– Det er et stort privilegium for mig at repræsentere Israel og vise landets gode side, såvel som
sameksistensen, der trods alle prøvelser bare kan bevares i et virkeligt demokrati.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Araidi skulle oprindelig have være udnævnt til ambassadør i New Zealand. Men det israelske udenrigsministerium ombestemte sig og gav ham posten i Norge. Det er udenrigsminister Avigdor Lieberman, som står bag udnævnelsen, og i interviewet priser han Lieberman for dette.

Overraskelse

Han siger, at udnævnelsen kom som en overraskelse for ham, fordi han ikke er aktiv i politik og partier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Normalt sker sådanne udnævnelser blandt karriere-diplomater i udenrigministeriet, og det er sjældent, man fravælger dette og tager en person uden for ministeriet. I Araidis tilfælde er undtagelsen gjort, fordi man mener, at han vil kunne influere positivt på det norsk-israelske forhold.

“De hjalp mig”

I interviewet siger han, at israelere – inkl. diplomater i uderigsministeriet – accepterede hans udnævnelse, og at de sidstnævnte hjalp ham med at forberede ham på stillingen.

– Jeg er den første druser, der er blevet personlig udnævnt af ministeren, siger han. Men der er flere drusere i overordnede stillinger i udenrigsministeriet, og der er en anden druser, der virker som ambassadør. Hele det drusiske samfund accepterede min udnævnelse som en stor gave fra Israel til vores unikke minoritet – og i de sidste uger har mit hus været fuldt af drusiske gratulanter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Professor i literatur

Araidi er digter og professor i literatur, og han siger, at han er involveret og aktiv i israelsk kultur – hebraisk såvel som arabisk – og at han er grundlægger af den internationale digterfestival NISAN, som er blevet afholdt i hans landsby. Maghar i 13 år.

Han er født og opvokset på dette sted og siger, at under denne festival møder jødiske og arabiske digtere udenlandske kolleger, inkl. fra den arabiske verden..

– Jeg skriver digte på hebraisk og arabisk, siger han.

Første gang i Norge

Naim Araidi har aldrig været i Norge, men han har besøgt Danmark for to år siden.

– Jeg glæder mig over at skulle til Oslo, siger han – jeg håber at kunne forbedre samarbejdet mellem Israel og Norge på alle områder.

Kender til norsk kultur

På spørgsmålet hvad han kender til norsk kultur og literatur, siger han, at han er kendt med begge.

– Jeg studerede Ibsen på universitetet, og jeg har venner i den akademiske og literære verden i Norge, siger han..

Vil han lære norsk, bliver han spurgt.

– Jeg agter at lære norsk snart, siger han, fordi jeg ønsker at lære det norske folk at kende – indefra.
Men jeg vil vente med at lære norsk, indtil jeg er i Oslo.

Fiskeri, fodbold og yoga

Araidi vil komme til Oslo den 2. september, sammen med sin kone. Ægteparret har fem børn – fire drenge og en pige – der alle er voksne.

Hvad er hans hobbyer, bliver han spurgt.

Svaret er:

– Fiskeri, fodbold og yoga.

Kristen souschef

Der bliver flere overraskelser på Israels ambassade i Oslo. Araidis souschef bliver den kristne araber, George Deek. Han er født i Jaffa og er nu ifærd med at afslutte sit virke som viceambassadør i Nigeria.