Fandt krukker med 3300 år gammel brændt hvede

Verificerer den bibelske historie om Josvas sejr over det kananitiske Hatzor, (Josvabogen kapitel 11, vers 10-11)Israelske arkæologer har fundet store krukker fyldt med 3300 år gammelt brændt hvede ved udgravning i Hatzor nationalparken i det øvre Galilæa.
Et hold arkæologer fra Det hebraiske Universitet i Jerusalem og Israels Natur- og Park-Myndighed (INPA) har fremdraget 14 store sådanne krukker i et lagerrum i en storslået palads-lignende bygning fra den kananitiske periode.

Efter at krukkerne er blevet helt udgravede, vil de blive overrført til restaurerings-laboratorier. Paladset vil blive tildækket, indtil den næste udgravningssæson.

Arkæologiske undersøgelser er blevet udført i Hazor i flere årtier. I 2007 fik stedet status af “Verdens Kulturarv”.

Chefarkæolog dr. Zvika Tsuk siger om Hatzor, at stedet blomstrede i den mellem-kananitiske periode (1750 f. Kr..) og i den israelitiske periode (900 f. Kr.) og var det største befæstede kompleks i landet. Det var den vigtigste by i “Den frugtbare Halvmåne” og havde handelsforbindelser med byer i Babylon og Syrien, og der blev sendt tin i stort omfang til byens bronzeindustri.

Den navnkundige israelske arkæolog, professor Yigal Yadin, ansvarlig for opdagelserne i Masada og Megiddo, ledede også udgravningen i Hatzor.

Ifølge Tsuk er vandsystemet i Hatzor et af de største og mest forbløffende der er blevet afdækket i landet.

– Ved fortsatte udgravninger kommer stadigt flere hemmeligheder og detaljer fra Israels fortid til syne, siger han.

Arkæologen, professor Amnon Ben-Tor fra Det hebraiske Universitet siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hver sommer afslører vi et nyt lag af Tel Hatzors og Israels Lands historie i den kananitiske periode – et af de mest betydningsfulde i det jødiske folks liv.

Den seneste opdagelse synes at verificere den bibelske historie om Josvas sejr over det kananitiske Hatzor, (Josvabogen kapitel 11, vers :10-11)

Hatzor menes dengang at have haft 20.000 indbyggere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: