Kemiske våben sporet via satellit

Israel sporer nu situationen i Syrien – ikke mindst hvor landets arsenal af kemiske våben befinder sig – ved hjælp af spionsatelliter, avancerede recognosceringsfly og ubemandede luftfartøjer.Fra israelsk side udtales, at Israel vil bruge magt for at standse, at den ekstremistiske Hizbollah-organisation i Libanon får sådanne våben.

Den øverstkommanderende over de israelske styrker, general Benny Gantz, siger, at præsident Bashar Assads styre stadig har kontrol med disse våben, og at sikkerheds-arrangementer omkring dem er blevet forstærket.

Bladet “Jerusalem Post” skriver. at Israel holder nøje øje med situtionen i Syrien og nu har øget dets overvågning af frygt for, at hvis Assad falder, vil Hizbollah eller en anden terroristgruppe prøve at få tag i de kemiske våben.

Syrien menes at have et af verdens største arsenaler af kemske våben, omfattende sennepsgas, og hvad der går under betegnelserne “VX” og “Sarin”.

Israel har for tiden flere operationsdygtige satellitter i det ydre rum , omfattende Ofek-9, TecSar, Ofek-7 og Ofek-5.

Ofek-satellitterne er udstyret med kameraer, der kan “se” mål helt ned til en størrelse af en halv meter.

Det israelske militær gør tillige brug af recognosceringsfly som “Beechcraft Kingair”, der har langtrækkende, elektro-optikale kameraer, som kan spore mål til lands og søs, dag og nat, under alle vejrforhold.

Israel menes at arbejde nært sammen med USA, der også sporer Syriens kemiske våben anlæg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vesten opnår efterretnings-oplysninger bl.a. fra officerer, som er sprunget af fra det syriske militær, og fra oprørerne selv.