Kun gasmasker til hver anden

Israel har levet i årtier under trussel fra Syriens biologiske og kemiske våben, men til trods for dette – og ny alarm omkring brug af kemiske våben – er der blot gasmasker til halvdelen af Israels befolking, d.v.s. hveranden israeler.For fire år siden besluttede regeringer efter langvarige forsinkelser at forny tildelingen af gasmasker til landets indbyggere. Efter yderligere to års bureaukratisk kævl blev det besluttet at betale for, at alle israelere fik en gasmaske. Men beslutningen blev aldrig implementeret.

Hvad med den anden halvdel af befolkningen, uden sådant beskyttende udstyr? Mange har privat købt gasmasker. Teoretisk ville det koste yderligere 1.3 milliarder shekler (omkring 300 mio. dollars) at udstyre alle med gasmasker.

Selve produktionen af gasmasker er også et problem. Den kan ikke accelereres. Og israelere kan ikke regne med at kunne købe dem i udlandet. I de sidste dage har der været en øget efterspørgsel efter gasmasker efter den nye omtale af kemiske våben i Syrien og disses eventuelle brug og et muligt israelsk angreb mod Irans atomanlæg.

Det israelske militær håber, det kan øge tildelingen af gasmasker til 58 procent af befolkningen i januar 2013.

I Syrien udtales, at kemiske våben ikke vil blive brugt under regeringens forsøg på at nedkæmpe opstanden, men kan tænkes at ville blive anvendt i tilfælde af et angreb af udenlandske styrker.

For Israel vil overførsel af kemiske våben fra Syrien. til den ekstremistiske Hizbollah-organisation i Libanon være “en rød linje”.

Den israelske forsvarschef, general Benny Gantz, siger, at et israelsk angreb på Syriens arsenal af kemikske våben vil kunne indebære en forværring og føre til en større militærkonflikt