Flådeøvelse giver spændinger

Spændingen er steget i det østlige Middelhav hos deltagerne i flådemanøvrer nær Cypern.Ifølge cypriotiske medier har Israel og England anmodet om og har fået tilladelse af Cypern til at afholde en manøvre, mens den tyrkiske flåde ikke opnåede dette, og Cypern påtænker nu at indgive en officiel klage til FN.

Forbindelserne mellem Israel, Grækenland og Cypern er blevet intensiverede de senere år efter fundet af gasfelter i Middelhavet nær israelsk og cypriotisk farvand.

Tyrkiet modsætter sig Israels beslutning om at gå i partnerskab med Cypern, og Ankara har meddelt, at også Tyrkiet vil indlede en udforskning af området.

En (anonym) europæisk diplomat har følgende kommentar:

– Med alle disse flåder i området, vil der kunne ske noget.

En talsmand for den israelske flåde siger, at den øger patruljeringen i det østlige Middelhav for at beskytte gasfelterne, som ventes udnyttet næste år. For effektivt at kunne patruljere og beskytte felterne må Israel erhverve nye krigsskibe til et beløb af tre milliarder shekler (758 millioner dollars).

Grækenlands udenrigsminister, Gregory Delavekouras, siger i Athen, at de tyrkiske flådemanøvrer er en krænkelse af Cyperns suverænitet.

– Det er også en krænkelse af europæiske institutioner som EU præsidentskabet, og det bør bringes til en afslutning, siger han. Det er en fejl opfattelse, som ikke fører nogetsteds hen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Græsk flådechef i Israel

Imens har den øverstkommanderende over den græske flåde, viceadmiral Kosmas Christidis aflagt et fire-dages besøg i Israel, hvor ham bl..a. mødtes med den israelske flådechef, viceadmiral Ram Rothberg, og var ude at sejle med et missilskib i “Sa’ar 5”-klassen.

Talsmanden for den israelske flåde siger, at dette er første gang, en græsk flådechef besøger
Israel, “hvilket viser de øgede bånd mellem de to lande – som erstatning for Tyrkiet, der tidligere
var det israelske militærs vigtigste træningpartner”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: