Mand satte ild til sig selv

Et års dagen for sidste sommers store sociale ungdoms-demonstrationer blev igår markeret med
protestmarcher af tusinder af demonstranter i Tel Aviv, Jerusalem, Haifa og Beersheba, men der var et særligt drama i Tel Aviv, da en 40-årig mand satte ild til sig selv og i et efterladt brev skrev: “Israel stjal fra mig og gjorde mig hjælpeløs”.

Gårsdagens protestdemonstrationer havde et mindre omfang end ifjor, men råbene om krav på social retfærdighed var de samme – og der var skilte med opfordring til statsminister Binyamin Netanyahu om at gå af, mens andre skilte betegnede regeringen som korrupt.

Manden, der satte sig selv i brand i stil med den tunesiske ophavsmand til den arabiske vår,
hedder Moshe Silman. Han kom ud af et boligkompleks, hældte benzin over sig – og satte ild til. Andre protestdeltagere kastede vand over ham, og han blev omgående bragt til et hospital, hvor man udtalte, at han har anden- og tredje-grads forbrændinger over hele kroppen. Hans tilstand er seriøs.

I det efterladte brev havde han videre skrever:

– Jeg har ikke penge til medicin og husleje. Jeg har fornylig haft et slagstilfælde og kan ikke arbejde. Jeg har været soldat og medlem af reservestyrkerne. Jeg protesterer mod al den uretfærdighed, der er overgået mig og andre i en lignende situiation..

Under protestmarchen i Tel Aviv sagde en demonstrant, at regeringen ifjor havde nedsat en undersøgelseskommission uden tænder.

– Vi, det israelske folk, vil ikke vente meget længere, sagde han.

Initiativtageren til sidste års demonstrationer, en ung kvinde ved navn Daphne Leef, var også på banen igår og sagde:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ønsker et fair samfund. Når folk tager ud på gaden for at protestere, forstår de, at de har magt og har ret.

I Haifa marcherede jøder og arabere side om side. De bar plakater, hvor der stod: “Penge til velfærd., ikke til krig” og “Når regeringen vender sig mod folket, vender det sig mod regeringen”.

En af protestlederne i i Jerusalem, en mand ved navn Regev Kontas, sagde:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Et år i Israel er som en evighed. Vores protestbevægelse er modnet. Myndighederne vil indse, at man ikke kan standse en demokratisk massebevægelse – ethvert forsøg paa dette, vil blot styrke os.