Fødselskirken på UNESCOs liste – under Palæstina

FNs UNESCO-organisation har på et møde i Skt. Petersborg besluttet at registrere Fødselskirken
i Betlehem som et kulturarv-sted under “Palestina”.

Afgørelsen, der fandt sted ved en hemmelig afstemning, medførte omgående en kontrovers. Mens der var stor applaus for beslutningen, blev den undsagt af såvel USA som Israel.

Afstemningen var 13 stemmer mod seks, mens to afholdt sig fra at stemme. De lande, der var for,
omfattede Algeriet, Frankrig, Indien, Irak, Malaysia, Mali, Mexico, Qatar, Rusland, Senegal, Serbien, Syd-Afrika og De forenede arabiske Emirater.

Imod var Ethiopin, Japan, Svejts, Estland, Colombia og Tyskland. Cambodia og Thailand afstod fra at stemme.

Den amerikanske ambassadør til UNESCO, David Killion, sagde, at USA er dybt skuffet, og at UNESCO er blevet “politiseret”.

Statsminister Binyamin Netanyahu udtalte::

– UNESCO’s beslutning om at anerkende Fødselskirken som et palestinensisk kulturarvsted er bevis på, at organisationen handler udfra politiske hensyn og ikke kulturelle. Verden må huske, at Fødselskirken, som er hellig for kristne, er blevet vanhelliget af palestinensiske terrorister. I stedet for at palestinenserne tager skridt som vil fremme fred, tager de unilaterale skridt, der blot skubber freden længere væk.

Fødselskirken, som ifjor tiltrak to millioner pilgrimme og turister, og som for en dels vedkommende er 1500 år gammel, er bygget over den grotte, som kristne mener var Jesu fødested. Kirken blev bygget af Skt. Helena, moder til den romerske kejser Constantin, i 326 e. Kr. Det er en af verdens ældste kirker, der stadig er i brug.

I den palestinensiske ansøgning hedder det, at restaurering af kirken er blevet udsat på grund af
den politiske situation under den israelske okkupation.

I oktober ifjor vedtog UNESCO (FN-organisationen for undervisning, videnskab og kultur) at indlemme Palestina som fuldt medlem. Dette skete efter, at det ikke var lykkedes palestinenserne at bive medlem af FN’s generalforsamling, fordi Palestina ikke er en anerkendt stat.

Blandt de amerikanske jøder, der har kritiseret afgørelsen, er Abe Foxman, national leder af organisationn Anit-Defamation Leage (Ligaen mod intolerance), som udtaler:

– UNESCO bukkede under for en politiseret palestinensisk anmodning, og derfor bør USA overveje værdien af fortsat at være medlem af denne organisation,

En amerikansk politiker, Howard Berman (demokrat, Californien), siger, at afstemningen ikke var om Føødselskirken, men snarere var endnu et forsøg fra palestinensisk side på at løbe rundt om direkte fredsforhandlinger med Israel.

Den palestinensiske statsminister, Salam Fayyad, siger:

‘Dette giver os håb og tillid for vort folk til en uundgåelig sejr for vores retfærdige sag.’