Hilary Clinton advarer Iran

Udenrigsminister Hillary Clinton har ved afslutningn af sin lynvisit til Israel advaret Iran om, at “Teheran stadig har chancen for at træffe den rigtige beslutning, men at USA vil bruge alle elementer i dets magt for at forhindre Iran i at opnå atomvåben”.Hun fremsatte denne – let tilslørede – trussel efter møder dagen igennem med israelske og palestinensiske ledere.

Hendes kommentar kommer på et tidspunkt, da USA og Israel drøfter, hvordan man bedst kan gribe det an med problemet omkring Irans atomprogram. USA ønsker mere tid til forhandlinger og sanktioner, mens Israel gentagne gange har antydet, at det ønsker en militær handling.

– Valget er til syvende og sidst Irans, sagde Clinton.

Hun omtalte episoden under hendes nylige besøg i Alexandria, da egyptiske demonstranter kastede tomater og sko mod hendes bilkonvoj og sagde, at hun ikke var fornærmet, men beklagede at så mange tomater gik til spilde.

Om sine samtaler med israelske ledere sagde hun, at hun havde presset dem til at tilbyde en ny “pakke af incentiver” til palestinenserne for at få dem til at vende tilbage til forhandlingsbordet,

Før mødet med statsminister Binyamin Netanyahu havde hun en samtale i Ramalleh med den palestinensiske regeringschef, Salam Fayyad.

På mødet med Netanyahu fremhævede denne vigtigheden af at bevare den egyptiske-israelske fredsaftale. Om sin samtale i Cairo med den nye egyptiske præsident, Mohammed Morsi, sagde
Clinton, at det var hendes ikndtryk at Morsi for tiden er fokuseret på indenlandske anliggender.

Clinton mødtes tillige med præsident Shimon Peres som led i, hvad der menes at være hendes sidste besøg i Israel som udenrigsminister, og hun fremsatte under samtalen med Peres et budskab om solidaritet med den jødiske stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen: