Netanyahu villig til at løslade palestinensiske terrorister

Statsminister Binyamin Netanyahu vil gå en svær vej for at genoptage de afbrudte fredsdrøftelser med palestinenserne – han er parat til at løslade palestinensiske fanger, der er dømt for mord, og vil gå med til at levere palestinensiske sikkerhedsstyrker våben – med godkendelse af israelske forsvarsmyndigheder.Israelere og palestinensere forhandler om israelske træk, der vil kunne bane vej for et møde mellem Netanyahu og præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas.

Ifølge såvel israelske som vestlige kilder, der ønsker at forblive anonyme,, har Netanyahu utrykt, at han i første omgang vil gå med til at sætte 25 palestinensiske morddømte fanger på fri fod, og at dette vil blive efterfulgt af yderligere 100 fanger inden årets udgang.

Disse kilder oplyser, at Netanyahus repræsentant, Isaac Molho, har mødtes med den palestinensiske fredsforhandler, Saeb Erekat, og at de flere gange har været i telefonkontakt.

Palestinenserne har to betingelser for at mødes med den israelske regeringschef. Den første er løsladelse af 123 hvoraf nogle er Fatah-medlemmer, som har været fængslet i 25-35 år for at have været involveret i terrorangreb med drab af israelere.

Den anden betingelse er leverance af nye våen til PA sikkerhedsstyrker på Vestbred-området.

Molho skal have sagt til Erekat, at Israel ikke vil gøre nogen gestus over for palestinenserne før et Netanyahu-Abbas møde, men vil give meddelelse om sådanne indrømmelser efter mødet og muligvis under dette.

De omtalte kilder siger, at Netanyahu vil gå med til en gradvis løsladelse af palestinensiske fanger, i fire grupper.

I de sidste uger har PA-sikkerhedsstyrker arresteret hundredvis af Fatah-aktivister. som har sluttet sig til disse styrker efter at være blevet løsladt af Israel, men siden genoptog, hvad Israel betegner som kriminelle aktiviteter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nye våben. og ammunition, leveret af Jordan, vil blive til gengæld for aflevering af gamle eller ubrugelige våben.

Abbas til Iran

Fra Amman oplyses, at Abbas har accepteret en indbydelse til at besøge Iran for at deltage i en international konference af “Non-Alignment Movement”, men at dette ikke vil indvarsle nogen “optøning” af forholdet.mellem PA og Teheran.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Iran og det vestligt støttede PA har ingen nære relationer, da Hamas i Gaza-området udgør en trussel mod Abbas’ styre på Vestbredden