Olmert frifundet for anklager

Det var en smilende og synlig lettet tidl. statsminister Ehud Olmert, som idag modtog dommen i korruptionsanklager, som fik ham til at forlade regeringschefposten og sit politiske liv.Han blev ikke totalt frifundet, idet han blev dømt for tillidsbrud i en investeringssag, men en Jerusalem distrikstsdomstol frikendte ham for størstedelen af anklagerne, der var rettet mod ham, omfattende embedsmisbrug.

Fire år efter at han var blevet anklaget for bedrageri, , tillidsbrud, forfalskning af virksomhedsdokumenter , skatteundvigelse, modtagelse af kuverter med pengebeløb (Talansky affæren) og dobbeltsalg af rejsebilletter (Rishon le Zion rejseureau-skandalen) frikendte retten ham for ulovligheder.

Retspræsidenten, dommer Moussia Arad, oplæste i løbet af en time et sammendrag af dommen på 700 sider. Forseelserne skal have fundet sted i tidsrummet 2002-2006, da Olmert var borgmester i Jerusalem og senere minister for industri, handel og arbejde.

Under retssagen har Olmert fastholdt at han er uskyldig og har sagt:

– Jeg går ind til retsmødet som en uskyldig mand og derfra som retfærdiggjort.

Olmerts tidligere bureauchef, Shula Zaken, som også var anklaget i Rishon-rejsebureau-sagen, blev dømt for to anklagepunkter – for på bedragerisk vis at have opnået fordele, bedrageri og tillisbrud.

Olmert: “Der var ingen korruption”

Efter dommens forkyndelse sagde en synligt bevæget Olmert til pressen uden for retsbygningen:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Efter fire års forløb er denne sag afsluttet. For fire år siden var medierne gennemsyret af historier om kontanter i konvulutter og ulovlige penge – idag siger retten, at der ikke var noget sådant. Retten udtalte, at jeg ikke var skyldig. Jeg har aldrig bedraget nogen. Der var ingen korruption. Jeg respekterer rettens afgørelse og vil handle i overensstemmelse dermed. Jeg vil ikke takke retten for afgørelsen. Det var ikke et personligt anliggende – retten udtalte sig om beviser. Men jeg vil takke retten for at have bevaret dens værdighed. Jeg vil citere en mand, jeg beundrer, tidl. statsminister Menahem Begin, som engang sagde: “Der er dommere i Jerusalem”;

Undskyldning

Den offentlige anklager, Moshe Lador, har over for Olmert fremsat en undskyldning for bagvaskelse, efter at Olmert nu har anlagt sag mod Lador og krævet 150.000 shekler (ca. 41.000 dollars) i erstatning, fordi Lador i et interview havde sagt, at Olmert ikke havde tilbagebetalt et lån på 75.000 dollars han fik af en amerikansk forretningsmand ved navn Joe Elmaliach for 17 år siden. I interviewet påstod Lador, at Olmert aldrig havde tilbagebetalt lånet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu har Lador i et brev til Olmert skrevet, at han ikke var klar over, at Olmert havde tilbagebetalt dette lån. Det skete i juli ifjor.

Tilbage til politik?

Olmert er stort set blevet renset. Om han vil vende tilbage til politik, er et åbent spøgsmål..

Svært skyts er nu blevet rettet mod Lador. Kadima-partiet, som Olmert ledede, da han blev anklaget, udtaler, at den offentlige anklagers handlemåde har været “skandaløs”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et frentrædende medlem af Kadima-partiet, tidl. knessetformand Dalia Itzik, siger, at det er svært at se, hvordan alle disse “solide sager”, der tvang Olmert bort fra statsministerposten, brød sammen.

– Hele historien er absurd, siger hun..

Knessetmedlem Yoel Hasson siger, at anklagen har begtået uret mod en af de bedste statsministre, Israel har haft.

– Nu forstår offentligheden at han blev anklaget for – ingenting. Siger Hasson. Jeg håber, dette vil bane vejen for ham tilbage til politik.

Mange i Israel mener, at Lador må træde tilbage fra sin stilling.

Forfatteren Amnon Dankner siger:

– Efter denne domfældelse bør den offentlige anklager overveje mere end at træde tilbage, måske selvmord. Han væltede regeringen og ændrede millioner af israeleres liv til noget værre, på en skammelig måde.

Den politiske scene er blevet ændret i Israel idag. Det er svært lige nu at se hvordan, men det er klart, at der sker en ændring.