Palæstinensere: Romneys udtalelser er racistiske

Mitt Romney har fremsat flere kontroversielle udtalelser i løbet af valgkampen, bl.a. den at palæstinenserne klarer sig dårligere end jøderne i Israel af ‘kulturelle grunde’.Republikanernes (sandsynlige) præsidentkandidat ved det forestående præsidentvalg i USA, Mitt Romney, har vundet tilhængere – og det modsatte – under den første del af sin udlandsrejse til tre landeNogle steder opfattedes hans udtalelser som fornærmende, bl.a. i London, hvor han sagde, at Englands forberedelser af De olympiske Lege kunne have været bedre – hvilket medførte en reprimande fra den britiske premierminister, David Cameron, og svidende kommentarer i britisk presse.
Romney skulle på sin rejse have mødtes med med den tyske kansler, Angela Merkel, men dette blev skrottet, fordi hun var på ferie. En senere aflysning var, da han abrupt annullerede et planlagt møde med lederen af det israelske arbejderparti, Shelly Yechimovich.
Palæstinenserne opfattede flere af hans udtalelser som direkte udæskende – bl.a. om, at Jerusalem er Israels hovedstad, og at den kulturelle forskel mellem israelere og palæstinensere var grunden til, at israelerne havde det bedre økonomisk.
Den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, betegner Romneys udtalelser som “racistiske”. og at Romney ikke indser, at “den palæstinensiske økonomi ikke har opnået sit potentiale på grund af den israelske okkupation”.
– Det forekommer, som om denne mand mangler information, kendskab, vision og forståelse af regionen og dens folk, sagde Erekat.
Obama-regeringen har afstået fra at tale om Jerusalem som Israels hovedstad, fordi palæstinenserne også opfatter byen som hovedstad i et fremtidigt Palæstina.
Om dette emne sagde Erekat, at Romneys kommentar var “totalt uacceptabel” og ville”skubbe regionen i retning af ekstremisme”.
En talsmand for det ekstremistiske Hamas-styre i Gaza-striben, Fawzi Barthoum, siger, at Romneys udtalelser “bestrider det palæstinensiske folks rettigheder, at han forvrænger og skaber historie og vildleder den offentlige mening, og at dette giver Israel grønt lys til at ‘judaisere’ Jerusalem og opføre flere bosættelser”.

‘Det var en misforståelse’

Romneys stab siger, at hans udtalelser var blevet helt misforståede, fordi de var blevet fremsat i en videre kontekst af historiske og økonomiske forskelle mellem mange lande og ikke var det eneste anliggende, Romney havde omtalt.
Kort inden sin afrejse til Polen, det sidste stop på Romneys besøg af tre lande, deltog han i et fund-raising-morgenmåltid med deltagelse af et antal velstående amerikanske jøder, der med en kuvertpris af 50.000 dollars skaffede omkring en million dollars til Romneys præsidentvalgkampagne.
Romney sad til bords med kasinomagnaten Sheldon Adelson, som har udtalt, at han er parat til at bruge 100 millioner dollars på at slå præsident Barack Obama ved det forestående præsidentvalg i USA.
Romney, der var ledsaget af sin kone, Ann, og en af sine sønner, talte i 20 minutter, hvorunder han udtalte sig om israelsk og amerikansk økonomi og derefter besvarede nogle spørgsmål.
Hans 7-dages udenlandsrejse blev afluttet med et kort besøg i Polen, hvor Romney fokuserede på det polsk-amerikanske forhold og strategiske bekymringer om Rusland.