Romney omtaler Jerusalem som ‘Israels hovedstad’

Den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney erklærer sig som Israels sande ven.Den amerikanske (sandsynlige) republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, kunne blot afse lidt over en dag – fra lørdag aften til mandag morgen – på sit Israel-besøg, og mange både her og i USA spørger, om det lykkedes ham at hverve flere jødiske stemmer til præsidentvalget om blot 100 dage. Romney besøgte Polen på sit sidste stop, efter England og Israel, og han satte i Israel alle sejl til for at vise, at han er Israels sande ven. Dette kom bl.a. til udtryk, da han kort inden sin afrejse herfra udtalte, at Jerusalem er Israels hovedstad, og at “USA har en højtidelig pligt, og at det er bydende nødvendigt at forhindre Iran i opnå atomvåben”.
– Tag ikke fejl, sagde han, ayatollaherne i Iran prøver vores moralske forsvar. Vi vil ikke se den anden vej fra vores forpligtelse over for Israel. Jeg respekterer Israel ret til at forsvare sig og vi står sammen med Israel.
For Romney har Israel-rejsen været en betydningsfuld lejlighed til at vise statsmandskabsevner efter hans mindre succesfulde beøg i London, hvor han udtalte, at England kunne have gjort bedre forberedelser til De olympiske Lege. Denne udtalelse faldt ikke i god jord hos briterne.
I Jerusalem gik det bedre. Ved et fundraising morgenmåltid på et luksushotel i Jerusalem gav 40 velstående gæster hver mindst 40.000 dollars pr. kuvert – og det blev til et millionbeløb til støtte for Romneys præsidentvalgkampagne.
Som ventet blev hans udtalelse om Jerusalem som Israels hovedstad blankt afvist fra palæstinensisk side.
Palæstinensiske ledere har stort været tavse under Romneys Israel-besøg, der også har omfattet møder med palæstinenserne. Idag fremsatte den palæstinensiske ledelse imidlertid den stærkeste offentlige kritik af Romney, da den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, sagde, at “denne påstand om Jerusalem er totalt uakcebtabel”.
I et let tilsløret angreb på præsident Barack Obama antydede Romney, at offentlige meningsforskelle mellem Israel og USA “blot opmuntrer Israels fjender” – nok en henvisning til Israels boligbyggeri i bosættelser på Vestbredden.
Romney sagde, at han aldrig ville kritisere Israel og vil forblive en standhaftig allieret af den jødiske stat.

Tankning i luften

Fra Washington oplyses imens, at Obama i den netop underskrevnne amerikansk-israelske sikkerhedsaftale har indvilget i, at Israel kan købe avancerede amerikanske trandportfly til brændstof-påfyldning i luften. Hidtil har Israel brugt kommercielle Boeng 707 fly til dette, men nu er der givet grønt lys for salg til Israel af de nye fly – hvilket vil kunne få betydning for en eventuel israelsk luftaktion mod iranske atomanlæg.