Etiopien har mistet både pave og premierminister

Det var ikke kirken, men premierminister Meles Zenavi, der valgte Abune Paulus som pave i Etiopiens ortodokse kirke i 1992. Nu er begge afgået ved døden i løbet af fire dage.Meles Zenawi blev premierminister efter det brutale kommunistregime i 1991. Og det var hans regering, som hentede Abune Paulos hjem fra USA til stillingen som patriark i Etiopien.

Den etiopiske patriark, Abune Paulos, var ligesom premierminister Meles Zenawi fra den indflydelsesrige nordlige del af landet. De døde med fire dages mellemrum.

Den 77-årige Abune Paulos døde torsdag den 16. august. Han blev som ung under navnet Gebre Medhin Wolde Yohannes optaget i Abba Garima klosteret i Tigray provinsen. Her blev han først munk og senere præst. Derefter læste han teologi i USA.

Fængslet under kommunist-regimet

I 1974 blev han kaldt til Addis Abeba og ordineret som biskop under navnet Abune Paulos. Det skete kort før revolutionen, som væltede kejser Haile Selassie. Under kommunist-styret blev Abune Paulos arresteret og fængslet indtil 1983.
Året efter vendte han tilbage til Princeton University for at færddiggøre sin dokotorgrad.

Valgt af den nye regering

Der er mystik om, hvordan Abune Paulos’ forgænger, Abuna Merkorios, blev fjernet i 1991. Men det hævdes at være sket under tvang fra den netop indsatte Zenawi-regering. Både premierministeren og patriarken stammede fra den nordlige del at Etiopien. Tigray-folket har sammen med amharerne siddet på magten siden 1991.
Abune Paulos er bl.a. kendt for at have etableret nødhjælp til de forskellige provinser. Og man husker hans kamp for at få det eksproprierede Holy Trinity College tilbage til kirken. Han var kendt som fredsmægler i flere sammenhænge. Men nok i højere grad udadtil end i forholdet til de evangeliske kirker i Etiopien.

USAs mand i Afrika

Etiopiens premierminister Meles Zenawi nød stor international anerkendelse, bl.a. fordi han samarbejdede med USA om at begrænse den muslimske ekstremisme på Afrikas Horn.
Zenawi blev anset for at være en af de mest intelligente statsledere i Afrika. Addis Abeba er også hovedsæde for Den afrikanske Union.
I Zenawis 21 år ved magten er Etiopiens infrastruktur blevet forbedret, og der er skabt et bedre system til forebyggelse af hungersnød. Også landets økonomiske vækst på syv procent sidste år vækker beundring, fordi den ikke er baseret på olieindustri.
Zenawi døde fire dage efter Abune Paulos. Han blev blev 57 år. Som afløser har man indsat udenrigsminister Hailemariam Desalegn. Han forventes dog ikke at få større indflydelse, da han kommer fra en etnisk minoritetsgruppe.