Morsi vil overholde fredsaftalen med Israel

Egyptens nye præsident, Mohammed Morsi, har givet Israel fred i sjælen ved at udtale, at Cairo vil overholde alle internationale aftaler, inkl. fredsaftalen med Israel.
Han sagde dette til Reuters i sit første interview med et internationalt nyhedsbureau, på tærsklen til sine besøg i Kina og Iran.
Hans ord har haft en vis beroligende indflydelse i Israel.
Udenrigsminister Avigdor Lieberman reagerede med at sige, at Morsis ord var positive, men at fred ikke er noget abstrakt og teoretisk og ikke blot omfatter at respektere internationale aftaler.
– Fred har også et håndgribeligt udtryk, sagde han. Det er ikke blot en telepatisk forbindelse.
Lieberman gik et skridt videre – og indbød Morsi til at besøge Israel, som præsident Shimon Peres’ gæst. Nu afventer man den egyptiske præsidents svar på invitationen, men i Israel gør man sig ingen illusioner om dette.
Lieberman opfordrede også Morsi til at indbyde repræsentanter for Israel og blive interviewet af israelske medier.
I sit interview til udenlandsk presse sagde Morsi:
– Egypten er nu en borgerlig stat – en national, demokratisk, konstitutionel, moderne stat. Internationale forbindelser mellem alle stater er åbne og grundlaget for alle relationer er balance. Vi er ikke imod nogen, men for at fremme vores interesser.
Morsi forekom at være selvsikker og selvbevidst under interviewet, der fandt i præsidentpalæet i Cairo. Han afstod fra at omtale Israel ved navn og antydede, at Jerusalem ikke havde noget at frygte ved Egyptens nylige militære kampagne i Sinai for at bekæmpe terrorister.
– Egypten praktiserer en meget normal rolle på dets jord og truer ingen, sagde han. Der skal ikke være nogen international eller regional bekymring ved tilstedeværelsen af egyptiske sikkrhedsstyrker.
Morsi ville ikke udtale sig om, hvorvidt han ville mødes med repræsentanter for Israel, hviket hans forgænger, Hosni Mubarak regelmæssigt havde gjort. Mubarak havde kun været i Israel een gang, da han overværede begravelsen af den dræbte israelske statsminister, Yitzhak Rabin.
Morsi er den første leder, Egypten har valgt i dets 5000-årige historie, der går tlbage til faraonernes tid.
Efter Iran-besøget vil han i næste måned tage til USA, som yder Egypten 1.3 milliarder dollars årligt i militær støtte.
På spørgsmålet om præsidentvalget til november ville ændre forholdet, sagde han:
– Egypten arbejder med USA som en stabil institution, og det har intet at gøre med personer.