Jøder vil forlade Danmark hvis omskærelse forbydes

De 8.000 danskere, som er jøder, er dybt berørt af visse politikeres krav om forbud imod omskærelse. Det er brud på 400 års gæstfrihed og tolerance over for jøder i Danmark.- Hvis omskærelse bliver forbudt i Danmark, vil landets jøder pakke deres kufferter og forlade det land, hvor jøder har levet i 400 år, siger Danmarks overrabbiner Bent Lexner.

Overrabiner Bent Lexner gør det klart, at jøderne ikke kan blive i Danmark, hvis politikerne gennemfører et forbud imod omskærelse.

Han udtaler sig om emnet i et interview med det amerikansk-jødiske nyhedsbureau Jewish Telegraph Agency (JTA) i forbindelse med den nye debat i Europa om omskærelse af otte dage gamle jødiske drenge i henhold til jødernes pagt med Abraham for mange tusind år siden.
Artiklen kommer ligeledes ind på forholdene i Norge, Sverige og Finland.
I 2003 betegnde Danmarks Børneombudsmand omskærelse som en krænkelse af børns rettigheder. Den tilsvarende institution i Norge samtykkede. Finlands Børnevelfærdsunion betegnede omskærelse som ”vold”.

Dansk intolerance

Formanden for Det jødiske Samfud i Danmark, Finn Schwarz, siger til JTA, at der er falske beretninger om omskærelser, og at det antyder øget intolerance over for dette ritual og er et udtryk for fremmedhad.
Schwarz er bekymret over, at dette vil komme op i Folketinget endnu i år.
Det jødiske samfund i Danmark har offentliggjort et skrift på 20 sider som forsvar for omskærelse. I skriftet forklares medicinske aspekter af omskærelse – den første bibelske pagt mellem Gud og mennesket – og hvorfor omskærelse er central i jødedommen.
Ifølge Schwarz har debatten om omskærelse nu taget en vending ”til det værre”. Han siger, at adskillige politikere i Danmark, Norge og Sverige i den forløbne sommer har udtalt, at de er stemt for et forbud mod omskæring, men intet politisk parti har hidtil fremsat lovforslag om forbud mod dette ritual.
De danske jøder – hvis antal idag anslås til omkring 8.000 – blev indbudt af Kristian IV (1588-1648) til at komme til Danmark for at hjælpe med til et genoprette økonomien, der havde lidt under krigene mod Sverige.
Schwarz siger:
– Den bitre debat om omskærelse er smertefuld for danske jøder. Den gør mig dybt bedrøvet. I århundreder har vi været en vigtig faktor og ydet meget til samfundet. Nu hører vi, at vores skikke er barbariske, og at vi må udvikle os.
Danmark har 5,5 millioner indbyggere, heraf 210.000 muslimer. Ifølge Schwarz bruger nogle anti-immigrationsfolk omskærelsessagen til at forhindre, hvad de betegner som Danmarks ”islamisering”. Han siger, at muslimer i Danmark gladeligt lader jøder lede forsvaret mod et forbud.

Sverige

I Sverige, hvis jødiske befolkning anslås til omkring 20.000, er debatten om omskærelse en klar reaktion på ankomsten af muslimske immigranter, siger præsidenten for Rådet af svensk-jødiske Samfund, Lena Posner-Korosi.
I 2001 ”lobbyede” de svenske jøder med succes for en særlig lovgivning om omskærelse af drengebørn. Ifølge loven skal ritualet udføres af en ”professionel med licens”. Licensen bevilges af en sundhedsstyrelse, og en læge eller sygeplejerske skal være til stede, når proceduren udføres.

Norge

Norske jøder, hvis antal anslås til ca. 700, har i fjor udformet et lignende kompromis med den norske regering, men det er endnu ikke blevet udført, siger præsidenten for Det jødiske Samfund i Oslo, Ervin Kohn, til JTA. Han forventer ikke noget forbud i nær fremtid.

Finland

Antallet af jøder i Finland anslås til 1400. De menes ikke at have noget at frygte. Præsidenten for de finske jøders Centralkomite, Gideon Bolotowsky, siger, at det ikke lykkedes nogle politikere fra Det grønne Parti at opnå støtte inden for deres egen fraktion for et lovforslag om omskærelse.
Richard Oestermann

Fakta om omskærelse:

I over 4.000 år er jødiske drenge blevet omskåret på 8.-dagen efter fødslen.
Omskærelsen sker i Danmark af en rabbiner og læge.
Kun barnets forhud fjernes.
Det bløder meget lidt, og såret læges hurtigt.
Omskærelsen sker i overværelse af moderen og familien.
Ca. 15 drenge omskæres om året i Danmark.
I 1996-2012 er anmeldt 14 sager til Patientforsikringen. 2 er anerkendt med udbetaling af mindre erstatning.
I pressen er anført 65 sager, men heri er medregnet 51 sager, hvor en læge har foretaget lægeligt indicerede indgreb – altså ikke rituel omskærelse.
56 pct. af de nyfødte mandlige amerikanere blev omskåret i 2006 (de fleste af medicinske grunde.) Tallet faldt til 32,5 pct. i 2009.
Henri


Artiklen fortsætter efter annoncen: