Jerusalems gamle vindmølle er restaureret – og den kan påny male mel

Et af Jerusalems vartegn – den 155 år gamle vindmølle, beliggende over for Zionbjerget og muren omkring Den gamle By – er blevet restaureret og kan påny male mel for de, der måtte ønske det.

Møllen blev opført af den engelske filantrop, sir Moses Montefiori, i 1857, i det ottomansk-styrede Palæstina, men blev aldrig den store success, nok fordi der sjældent var vind nok til at sætte bladene i bevægelse.
Den var ude af brug i mange år, men har altid været en attraktion, og nu kan den atter fungere.
I mellemtiden er der indrettet et museum i en bygning nær møllen, bl.a. omfattende sir Moses’ diligence.

Kristen zionisme
I en tale ved genindvielsen sagde statsminister Binyamin Netanyahu, at efter hans mening var den jødiske stat og moderne zionisme ikke blevet mulig uden kristen zionisme, som især kom til udtryk i Storbritannien. Han henviste bl.a. til et videnskabeligt fond oprettet af dronning Victoria.
– Mine barndomserindringer er om dette sted, sagde han. Jeg voksede op med vindmøllen, som altid var et symbol for os. Den er et symbol for Jerusalems ånd.
Transporten af møllens maskineri foregik på kamelryg, fra Jaffa til Jerusalem. Under Israels uafhængighedskrig i 1948 var den en observationspost for jødiske soldater. Britiske myndigheder sprængte møllehatten i luften for at bekæmpe det jødiske forsvar. Det skete i en operation med betegnelsen “Don Quixote”.
Idag bruges møllen bl.a. som baggrund for bryllupsbilleder af nygifte par.
Men den kan altså også male mel.