Muligheder i den tredje alder

Tidligere var det mere undtagelsen end reglen, hvis kristne forlag bragte socialpolitisk orienterede bøger på gaden. Dét billede er ved at ændre sig; man kan spørge sig, om det er, fordi kirkerne er begyndt at vedkende sig en større samfundsbevidsthed, der samtidig er handlingsorienteret?
Forlagene Unitas og Lohse er vigtige medspillere i denne udvikling; her præsenterer Lohse en rigtig god og velskrevet antologi om det at nå frem til den ”tredje alder”. Beate Højlund skriver i bogen, at dens ærinde er ”at åbne de mange muligheders dør ind til pensionistalderen”. Det lykkes meget fint, må man sige.
Det er en stor styrke, at bogens bidragydere i høj grad er ganske almindelige mennesker, de fleste af dem med en tilknytning til Indre Mission. Det skal man dog endelig ikke lade sig forskrække af! Det er nemlig ikke en bog, der vil missionere og læse folk teksten. Netop derved løfter den sig, bliver meget almen og har gode bud og idéer, opmuntring og trøst til alle, der kan tilslutte sig udgangspunktet: Jeg har vundet, for Jesus vandt.
En meningsfyldt tilværelse er en gave, ikke mindst når man kommer op i alderen. Her er livs- og jordnære beretninger om de muligheder, der kan ligge i besøgstjenesten, i at arbejde i en genbrugsbutik eller hjælpe nye ind i menigheden. Vi hører også om ensomhed, om hvordan man kan være et forbillede for andre samt bygge bro mellem generationer. Om forholdet til døden. Om kærlighedslivet (Kirsten og Poul Hoffmann har i øvrigt stået for dette afsnit – som altid læseværdigt, når de to skriver derom).
”Aldrende mennesker er du og jeg og han og hun og alle de andre. Ingen af os er kopier, men hver af os er udsprunget af Guds tanke og præget af et langt liv”, skriver Beate Højlund i indledningen. Bedre kan det ikke siges. – Herfra får bogen en ubetinget anbefaling.

Jakob Bank Møller (red.):
Seniorlivet
– Udfordringer og muligheder
247 sider
250 kr.
Lohse