Ny rute for terrorangreb – over den jordanske grænse

Den jordansk-israelske grænse har været den fredeligste af alle Israels grænser, men det menes nu blot at være et spørgsmål om tid, inden den bliver en ny smuglerrute for terrorister, der vil tage fra Gaza-striben gennem Sinai-ørkenen, fortsætte over havet til Jordan og derfra prøve at angribe Israel.
I israelske militære kredse er dette et stadigt mere sandsynligt scenario, i fortsættelse af at Israel prøver at standse infiltrering af illegale immigranter ved opførelse af en høj barriere langs den egyptisk-israelske grænse.
Ved den sydlige del af den lange jordansk-israelske grænse ligger flere kibbutzer, hvis indbyggere nu er stadigt mere bekymrede over, at roen måske snart er forbi.
En landmand ved navn Gabi Green i kibbutz Lotan, ikke langt fra grænsen til Jordan, siger, at det lave pigtrådshegn let kan overskrides. Her hænger advarselsskilte med oplysningen, at dette er vejen til det jordanske kongerige. Gennem hegnet kan man se en jordansk militærpost.

Uberørt af det arabiske forår
Denne grænse skiller Israel fra Jordan, landet der endnu ikke har været berørt af det arabiske forår. Grænsen er 260 km lang, går hovedsageligt gennem et åbent landskab og er let at krydse – ind og ud, til fods eller i bil, ved dag og nat.
Grænsen omfatter to områder – Arava-sektoren og Jordandal-sektoren. Den sidstomtalte er den mest sensitive. Ikke blot fordi den går gennem et bjergterræn, men fordi der er en “korridor”, som omgiver Jordandalvejen og skiller Jordan fra Vestbred-området, palæstinensiske områder og bosættelser. På denne 100 km lange strækning er der et sikkerhedshegn, og her er det israelske militær ved at reorganisere radar og observationsanlæg for at øge kontrollen med området.
I Arava-sektoren længere mod syd med dennes åbne landskab er det lettere at komme over grænsen. Det israelske militær har her arresteret tyrkiske og pakistanske infiltratorer. Der har ikke været mange afrikanske illegale indvandrere.
– Vi vil sikkert også snart finde afrikanere her – og iranere, siger den øverstkommanderende over Jordandal Divisionen, Nochi Mendel.
Yoni Roth, sikkerhedsofficer i kibbutz Ketura, siger at det mest dramatiske i denne stille rutine er de afrikanske infiltratorer.
– Vi har ikke noget Gaza at tage os af, men truslen kommer nærmere, siger han.

Kidnapning
Landmand Green i kibbutz Lotan er ikke optimistisk:
– Nu og da arbejder jeg på markerne om natten, siger han. Hvem vil vide, om jeg er blevet kidnappet? Terrorister kan let komme ind i kibbutzen.
En militær talsmand siger:
– Fredsaftalen med Jordan, indgået i 1994, er et strategisk aktiv for såvel Israel som Jordan. Det er i begges interesse at bevare den.
En talsmand for det israelske statsministerium siger:
– Der arbejdes nu på at fremme en barriere langs den østlige grænse. Lukningen af grænsen til Egypten vil medføre infiltrering gennem Jordan.

1600 “ekstremister” i Sinai
Ifølge Egyptens officielle nyhedsbureau, MENA, er der idag 1600 “ekstremister” i Sinai.
Flere af dem menes at have deltaget i det nylige angreb på en egyptisk politistation, hvorved 16 grænsesoldater blev dræbt. Blandt angriberne skal have været flere udlændinge. De mange “ekstremister” forsøger at skjule sig i ørkenen. De jages nu af egyptisk militær, som finkæmmer området for at finde frem til dem.