Norge prises for ‘Ny model for retfærdighed’ i Breivik-sagen

Retssagen mod massemorderen Anders Behring Breivik er blevet prist som “En ny model for retfærdighed” af to professorer ved Duke University i USA.
I en opinionsartikel idag i bladet “International Herald Tribune” skriver professorerne – David L. Paletz (socialvidenskab) og Toril Moi (engelsk og filosofi) – at Breivik-retssagen viser, hvordan fuld anerkendelse af menneskelig lidelse kan hjælpe ofrene, deres familier og – Norge.
I artiklen fremhæves, at domstolen gav plads til ofrenes historie og tillod deres familier at give udtryk for deres tab og lytte til de såredes stemmer.
– Breivik-retssagen er blevet en ny model for retfærdighed i sager om terrorisme og massemord af civilpersoner, skriver professorerne.
De to professorer, der overværede retssagen, skriver:
– Det var sjælelammende at høre detaljer (om massakren. red.). Tilhørerne kunne med hver beretning se et billede af ofrene og lytte til deres ikke-opfyldte ambitioner og deres drømme. Det var ubeskriveligt bevægende at lytte til deres smerte og bestræbelser på at fortsætte deres liv.Nogle af ofrenes familier og venner gav udtryk for deres tab så udtryksfuldt og stærkt, at de ellers afdæmpede tilhørere applauderede.
Videre hedder det i artiklen:
– Retten prøvede at tilfredsstille et traumatisret samfunds tørst for sandhed og retfærdighed uden at bestride den anklagedes rettighed til en fair høring. Breivik-retssagen forsøgte at bringe en vis styrkende retfærdighed ind i retssystemet – en anerkendelse af menneskelig lidelse forårsaget af ugerninger.
Artiklen slutter:
– Ulig bl. a. Guantanamo Bay retssagerne, der ofte var for lukkede døre, har Breivik-domafsigelsen vist det modsatte – fuld anerkendelse af, at sandheden om menneskelig lidelse kan have en helbredende virkning for ofrene og deres familier – og for en hel nation. Dette – endnu mere end dommen – skulle blive den varige arv af denne gruopvækkende begivenhed i Norges historie.