Schweiziske eksperter vil løse mysteriet om Arafats død

Otte år efter den palæstinensiske leder Yasser Arafats død, er schweiziske eksperter blevet indbudt til Vestbred-området for at teste hans rester for en mulig forgiftning.

Mysteriet omkring hans død vil i mange år fremover blive drøftet i vide kredse i Mellemøsten, hvor palæstinensere siger, at Israel stod bag hans død, hvilket afvises blankt fra israelsk side.
Oplysningen om ekspertbesøget efterfølger flere måneders zigzag-drøftelser om en mulig opduktion.
Det schweiziske “Instutute of Radiation Physics” udtaler, at det har fundet et højt niveau af det radioaktive polonium-210 i pletter på Arafats tøj, og dette har genoplivet gamle forlydender i den arabiske verden om, at Arafat blev forgiftet.
Det schweiziske laboratorium siger imidlertid, at fundet ikke er overbevisenede, og at bare en opgravning af Arafats lig vil kunne bringe større klarhed. En talsmand for laboratoriet udtaler, at polonium nedbrydes hurtigt, og at en opgravning skal ske i løbet af kort tid – men at der må udstedes en officiel indbydelse til dette.
Den arabiske satellit al-Jezeera Tv station offentliggjorde som den første, hvad det schweiziske laboratorium var nået frem til. TV stationen havde henvendt sig til laboratoriet på vegne af Arafats enke, Suha, som havde krævet, at Arafats rester skulle studeres nærmere, og at hun ville tilstille laboratoriet mere ef hans tøj.
Suha Arafat anmodede ad juridisk vej den franske regering om at undersøge hans død, men der foreligger endnu intet om resultatet af anmodningen.

Døde i Paris
Yasser Arafat døde på et militærhospital i Paris den 11. november 2004, en måned efter at han var faldet i sit hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden, hvor han levede de sidste tre år af sit liv under israelsk belejring.
Ifølge franske læger døde Arafat af en massiv hjerneblødning og led af en blodtilstand kendt som “disseminated intravascular coagulation”.
Palestinensere, som fra starten havde sagt, at Arafat var blevet dræbt, indledte en undersøgelse, der ikke førte til noget, og som sov Tornerosesøvn i årevis, indtil den nye udvikling.
Indbydelsen til de franske sagkyndige er fremsat af den palestinenser, der er ansvarlig for undersøgelsen af Arafats død, Tawfik Tirawi. Han rettede henvendelsen til det svejtsiske institut igår.
– Vi har kontaktet det schweiziske laboratorium om at komme hertil for at undersøge Arafats rester, hans klæder og andre ejendele, siger Tirawi.
Suha Arafat siger, at hendes mistanke blev vækket, da hun henvendte sig til hospitalet for at fremskaffe blod- og urin-prøver fra Arafats tøj – og da fik at vide, at de var blevet tilintetgjort for fire år siden.
– Jeg er forundret over dette, siger hun. Hvorfor skulle de have ødelagt en del af hans medicinske kartotek? Arafat var et statsoverhoved, ikke en hvilkensomhelst gammel patient.
Den palæstinensiske Myndighed (PA) har nu indvilget i at udgrave Arafats lig fra et limstens-mausoleum i Ramallah med henblik på at foretage en opduktion.
Blot tiden fremover med en ophævelse af censur – og måske opnåelse af fred – vil kumme give svar på spørgsmålet om dødsårsagen.