Tegneseriebibelen godt fra start

I 10 bind skal hele Bibelen genfortælles som tegneserie – det lykkes godt i første bind.Gode tegninger, skarpe historier og respekt for originalen – det er, hvad der kendetegner Scandinavias første bind i bibeltegneserien.
Bibelens historier er gengivet i tegneserier før, også som større nyskabelser, fx manga-bøgerne, alligevel er det en fornøjelse at se detaljegraden og omhuen, der er lagt i tegningerne ved denne udgivelse.

Tilpasset børn og unge

Det er historier, som er tilpasset den unge målgruppe, men alligevel rummer billedlige hentydninger, som udvider historierne. Helt overordnet er blufærdigheden påfaldende, når Adam og Eva konsekvent placeres således, at kønsdele er dækket af blade. I historien om egypterkongens interesse i Saraj, forklares dennes hensigter heller ikke, hun bliver blot bedt om at blive hos Farao, men i baggrunden er der placeret en seng. Lige sådan er det med Sodomas syndighed, hvor Lots gæster skal udleveres; mændene siger: ”Hvor er dine smukke gæster? Sig til dem, at de skal komme herud, så vi kan more os med dem” – mens billedsiden mere end antyder hensigterne. Det er altså tydeligt, at udgiverne tager hensyn til en målgruppe af børn, som godt kan præsenteres for død, vold og grusomhed, men med måde.

Stærkt tegnet

Forsidebilledet illustrerer med al tydelighed, hvad tegneserien kan. Den kan levendegøre det dramatiske i historierne. Det er stærkt, for udslettelsen af Sodoma og Gomorra foregik med ild og svovl, ligesom Abrahams første offer blev fortæret af ild. Følelser, glæder som sorger, er malet i ansigterne på Adam, Kain, Noah, Abraham, Isak, Jakob og alle de andre kendinge fra Bibelens første bog.

Forklaret og fortolket

Jeg har før skrevet det om gengivelser af Bibelens historier: der er både fordele og ulemper knyttet dertil. Fordelene er her det dramatiske og så de forklaringer, som giver en rammeforståelse, fx i Lots tilfangetagelse får vi at vide, at der var hyppige krige blandt de mange små kongedømmer. Ulemperne er, som oftest, at forenklinger også medfører fortolkninger, hvorved enkelte historier måske får en lidt anden drejning, end de havde i originalteksten. Helt overordnet er det dog befriende og skønt at opleve en bibelsk troværdig gengivelse af Bibelen for de lidt større børn.

Fortsættelse følger …

Vi når kun frem til Labans bedrag, så der er gjort klar til flere bind i serien. Ben Alex, som har lavet det meste af arbejdet inkl. teksten, udnytter på bedste tv-serie-vis cliffhanger-princippet ved at afslutte første bind lige inden afsløringen af bedraget, med exit-replikken: ”Vil du vide hvordan brudenatten gik? Så læs videre i næste bog”.

Bibelen som tegneserie
– fra Adam til Jakob
Tegninger: Jose Perez
Montero
Tekst: Ben Alex
48 sider • 79 kr.
Scandinavia