USA godkender nye sanktioner mod Iran

USAs forsvarsminister, Leon Panetta, er i Israel for at overtale regeringen til ikke at angribe Irans atomanlæg. Men Washington indleder selv nye sanktioner mod Iran. Dette skete samtidig med, at den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, er i Israel, hvor han prøver at overtale Netanyahu-regeringen til ikke at rette et ensidigt angreb mod Iran.
Repræsentanternes Hus har med 421 stemmer mod nul vedtaget nye straffeforanstaltninger mod Iran, en beslutning der støttes af Senatet.
De nye sanktioner omfatter bl.a. standsning af olieindtægter, som USA håber vil tvinge Teheran til at indstille dets atomvåbenprogram. Sanktionerne er rettet mod Irans olie- og petrokemiske sektorer såvel som mod det statsdrevne søfarts-selskab ”IranianTanker Co.”
En af de nye sanktioners forkæmpere, repræsentantshusmedlem Howard Berman, siger:
– Dette er vigtige skridt i den rigtige retning – men ikke det sidste ord i sanktioner mod Iran. Medmindre Teheran går ind for at afslutte dets våbenprogram, må vi overveje at vedtage endnu skrappere foranstaltninger, som vil kunne lamme det iranske styre.
De allerede eksisterende sanktioner har vanskeliggjort situationen for Irans økonomi. Ifølge ”International Energy Association” er eksporten af iransk olie gået ned fra 2.5 millioner tønder daglig i 2011 til under 1.5 millioner tønder daglig i juni, hvilket koster Teheran omkring 63 millioner dollars hver dag.
Statsminister Binyamin Netanyahu har sagt – med Panetta ved sin side – at de internationale sanktioner mod Iran ikke har haft nogen indvirkning på Irans atomprogram. Han antydede, at Israel er ved at miste tålmodigheden.
– Det iranske styre mener, at det internationale samfund ikke har viljen til at standse atomprogrammet, sagde Netanyahu. Dette må ændres hurtigt, fordi tiden med at løse dette problem er ved at løbe ud.

Panetta besøger ”Iron Dome”-batteri

Under Panettas besøg på et ”Iron Dome”-antimissil-batteri i Ashkelon sagde forsvarsminister Ehud Barak til sin amerikanske gæst, at sanktioner og diplomati tager for lang tid – som Iran bruger til at berige uran. Barak understregede, at den israelske regering alene vil afgøre Israels sikkerhedsanliggender.
Panetta sagde, at det internationale samfund må forblive enigt om at forhindre, at Iran bliver en atomvåbenmagt, at USA fortsat vil lægge maksmalt pres på Teheran – og at det har andre muligheder, inkl. militære, hvis diplomati skulle fejle.
Netanyahus og Baraks udtalelser – taget sammen – har dramatiseret den øgede belastning af de amerikansk-israelske relationer om strategien over for Iran.