Fornøjelig og inspirerende

Der sidder en mand ved et klaver, og det er ikke første gang, han sidder dér. Han hedder Willy Egmose, og han er blind. Han har medvirket på et hav af indspilninger, men denne gang er han helt alene – og hvor han dog nyder det! Det gør vi andre også, skulle jeg hilse og sige.
Willy Egmose er klaverets jazz-inspirerede legeonkel; man kan næsten høre ham sidde og smile for sig selv, mens han udforsker mulighederne i en gammel folkemelodi til ”Ingen er så tryg i fare” og lader tangenterne slå smut. Men lige så let som han mestrer dén ende af klaveret, lige så stærk kan beherskelsen være – som det kan høres i den indfølte, følsomme og eftertænksomme version af ”Guds kirkes grund alene”.
På nogle af de 12 numre lægger pianisten sin egen stemme indover, ikke som egentlig sang, men som nynnen, der får karakter af overliggende toneleje. Det er en lige stor overraskelse hver gang, men det understreger kun Willy Egmoses virtuositet og engagement: han kan, han må bare være helhjertet i det, han sidder og gør. Han bliver udfordret af de gamle melodier, og på lykkelig vis evner han at videreformidle udfordringen til lytterne.
Begejstringen for stoffet er sine steder lige ved at få hans improvisationer til at ryge ud over tangenterne og tage overhånd, men fordi glæden og engagementet er så stort, tilgives det altsammen. Også fordi det alligevel ender med, at han på smukkeste vis får trådene samlet igen.
Er man ikke helt klar over, hvem Willy Egmose er, kan det oplyses, at han faktisk har ikke færre end fire melodier med i Højskolesangbogen, og at han bl.a. har arbejdet sammen med salmedigteren Lars Busk Sørensen. Så skulle dén anbefaling vist stå helt klart!
En lidt anderledes cd-udgivelse med gode rødder i dansk salme- og visetradition. Fornøjelig og inspirerende, som den er, kan den med ubetinget fordel lyttes til indtil flere gange.
Kristian Kristiansen

Willy Egmose: Salmer i spil
150 kr.
Refleks Musik