Israelsk politisk kommentator taler om: ‘Netanyahus amerikanske fiasko’

Statsminister Binyamin Netanyahu står idag for skud i den israelske offentlighed, idet den højt anerkendte politiske kommentator, Ari Shavit, stærkt kritiserer den israelske regeringschefs “indblanding” – som han betegner det – i amerikansk politik på tærsklen til USA’s præsidentvalg.
I Shavits analyse i morgenavisen “Ha’aretz” hedder det bl.a.:
– Netanyahus strategi var aggressiv. Han prøvede at rekruttere den offentlige mening i USA og kongressen mod præsident Barack Obama. Netanyahu stolede på stærk støtte fra de evangelikale og den amerikanske-israelske AIPAC-gruppe – og ignorerede det progressive Amerika. Han fremkaldte den første direkte konfrontation mellem den israelske regering på den ene side og det demokratiske parti og den liberale elite på den anden. Netanyahy ikke blot skændtes med Obama, men blev til den erklærede fjende af mange af Israels venner i USA. Han skubbede sig selv ind i Amerikas ekstremistisk højrehjørne. Han skubbede os alle ind i det.
Shavit fortsætter:
– Netanyahu føler sig mere hjemme i Washington end i Jerusalem.Efter tre et halvt år som statsminister er det blevet klart. at han største fiasko er hans amerikanske fiasko. Manden som skulle have skabt en solid ameriansk-israelsk aliance, har provokeret en dyb amerikansk-israelsk krise.