Veluddannet dame leder Fredens Stemme

Dr. Jariya Sornmayura er på besøg i Danmark for møde trofaste støtter.For 47 år siden grundlagde den danske telegrafist og missionær Viggo Søgaard en radiostation i Thailand.

Nell Götz, Jariya Sornmayura og Viggo Søgaard på rundtur til danske menigheder.

”Fredens Stemme” voksede siden til at producere både radio, tv, musik-cd’er og undervisning via korrespondance.
Den fik stor betydning, ikke blot i Thailand, hvor dens programmer spilles på 72 lokale og regionale stationer, men også i nabolandene, som støder op til Thailand.
Nu har Fredens Stemme fået ny direktør. Og Jariya Sornmayura er netop nu i Danmark for at besøge Missionsforbundets menigheder. De har gennem alle årene støttet arbejdet i Nord-Thailand. I dag støttes radioen med ca. 15 pct. fra Danmark.
Den 55-årige Jariya er veluddannet. Hun har en MBA i business, en MA i teologi og i filosofi, og en Ph.D. i filosofi. Hun kommer fra en stilling som lektor på Assumption University i Bankok, men arbejdede tidligere som direktør på et blad og senere som redaktør på en kristen avis. I tre år var hun også engageret i socialt arbejde i England.

Oprør mod buddhisme

– Jeg voksede op i en budd-histisk familie, som de fleste thailændere. Min mor tog mig med i templet. Men som 12-årig nægtede jeg at ofre til Buddha-statuen, fortæller hun.
Det var bestemt ikke velset, så moderen tog den oprørske datter med til undervisning i templet.
– Jeg var skræmt af den tristhed, jeg oplevede i templet. der var ingen næstekærlighed, for buddhismen går dybest set ud på at elske sig selv og gavne sig selv.
Jeg forstod heller ikke meget af undervisningen, som foregik på bali – et gammelt sanskrit-sprog. Så jeg forlod buddhismen, men jeg troede, at der var en gud. En rigtig Gud.

Jeg vil være kristen

– Sådan gik der næsten 20 år. Jeg kendte ingen kristne, men jeg vidste, at de fandtes, fordi jeg så nogle udlændinge i Bankok.
Jeg havde aldrig hørt om Herren Jesus. Alligevel var jeg tiltrukket af de kristne.
Men som 30-årig blev jeg ansat på en verdslig avis. Fra mit kontor kunne jeg se en bygning. Jeg spurgte mine kolleger, hvad det var for en bygning, og de fortalte, at det var en kirke. En pinsekirke.
Jeg gik derhen og mødte nogle venlige mennesker. Jeg sagde straks, at jeg gerne ville være kristen. Det kunne jeg godt få lov til at blive. Så bad de med mig, og jeg blev kristen, fortæller Jariya.

Populært mindretal

Hun kom dermed til at tilhøre et meget lille mindretal i Thailand. Kun ca. 1-2 pct. af befolkningen er kristne. Og dengang var der endnu færre.
Viggo Søgaard husker, at der kun var ca. 30.000 kristne i Thailand, da han kom dertil i 1965.
Der lever i dag ca. 67 mio. mennesker i Thailand. Viggo Søgaard anslår, at der kun er 500.000 kristne, men regeringen regner med 1 procent katolikker og 1 procent protestanter.
– Kristendommen er populær i vores land. Især de unge og mennesker, som er veluddannede og velstående, er interesserede i kristendom. Det giver dem et løft i samfundet, forklarer Jariya.
– De fleste vil gerne gå på kristne skoler eller behandles på kristne hospitaler, fordi de har en høj kvalitet.
De mærker også, at kristne har noget, som buddhisterne ikke har. De er mere venlige, og de tænker på andre.
Når jeg underviste på universitetet i filosofi kom de studerende nogle gange og spurgte, om jeg var kristen.
– Ja, svarede jeg, men hvordan véd du det? Jeg har jo ikke sagt noget om min tro?
– Det kan man mærke på dig. På din personlighed og din udstråling, svarede de.

Bredt arbejde

Fredens Stemme udsender ikke selv programmer, men producerer både radio og tv-programmer, som udsendes på statens radio- og tv-stationer.
Thailands konge har for nylig givet støtte til radioens sociale projekt blandt bjergfolkene i Nord-Thailand. De lever i ”den gyldne trekant” og dyrker ofte opium. Men radioen forsøger at hjælpe dem til en uddannelse og et bedre liv.
Radioen hjælper også flygtninge fra Burma, hvor et militærdiktatur regerer i modsætning til en stor del af befolkningen.
– De danske kristne har trofast støttet os på Fredens Stemme, og jeg oplever, at mennesker i jeres land har store menneskelige kvaliteter, siger Jariya.

En Guds gave

Dr. Viggo Søgaard, som efter sin missionærtid studerede kommunikation og blev professor på Fuller Seminary i Californien, har gennem alle årene fulgt radioarbejdet i Thailand.
Han er meget begejstret for, at det lykkedes at finde en ny leder, som er så veluddannet.
– I Thailand taler man meget filosofi. Derfor er det vigtigt, at Jariya både har en uddannelse i filosofi og teologi, og at hun har en personlig tro.
Oven i det har hun så også en business-uddannelse og har arbejdet med medier. Så det kan jo ikke blive ret meget bedre. Det må være Gud, der har fundet hende, siger han.
– Jariya har altid mange idéer. Hun taler fx om at oprette et trykt blad ved siden af radioarbejdet. Og i forbindelse med stationens 47 års jubilæum har hun udgivet en bog med 47 vidnesbyrd fra ledere.
Hun ønsker også, at der skal oprettes en international kirke i Bankok.


Artiklen fortsætter efter annoncen: