Obama og Netanyahu prøver telefonisk at løse diplomatisk krise

Der er opstået en diplomatisk krise mellem USA og Israel om, hvordan man skal tackle den iranske atomtrussel, men under en telefonsamtale igår mellem præsident Barack Obama og statsminister Binyamin Netanyahu er krisen nok nu ved at mindskes.
Ifølge en talsmand for Det hvide Hus enedes de to mænd om at fortsætte deres “nære rådslagninger” om at forhindre Iran i at opnå atomvåben. Under en timelang telefonsamtale drøftede de to ledere deres samarbejde om Iran og andre sikkerhedsanliggender.
Telefonsamtalen fandt sted under øget spænding melllem Jerusalem og Washington over Netanyahus krav om, at USA sætter “røde linjer” for Teherans atomprogram.
Det hvide Hus har afvist forlydender om, at Obama skulle have afvist at mødes med Netanyahu i New York under FN-samlingen. Ifølge israelske og andre medier skulle Obama ikke kunne afse tid til et sådant møde, men nu udtaler Det hvide Hus, at der aldrig har været nogen anmodning fra Netanyahu om et møde.
De to mænd ville ikke kunne have mødtes på grund af deres “fulde aftale-kalendere”, men nu synes det – ifølge Obamas valgkampagne-medarbejdere – som om et sådant svar fra Obama ikke ville blive vel modtaget af amerikansk-jødiske og andre pro-israelske vælgere og skabe et problem før præsidentvalget til november.
Tidligere har Netanyahu fremsat en udtalelse, hvori det hedder, at USA ikke har nogen moralsk ret til at forhindre Israel i at angribe Iran, efter at USA har afvist at sætte “røde linjer” for Irans atomprojekt.
En israelsk kilde siger:
– Det hvide Hus behandler Netanyahu som en bitter og hadet republikansk rival. Hvis Obama genvælges, vil Israel komme til at betale en svær pris.
Amerikanske regeringsembedsmænd har givet udtryk for vrede over, at Israel åbent taler om dets uenighed med USA.