Søgelyset nu på manden bag den anti-islamiske film

Fra at være en mindre protest mod en amatørisk anti-islamisk film, har der nu udviklet sig en hadsk anti-amerikansk bevægelse i 20 muslimske lande.
– Det er, som om det arabiske forår på et øjeblik er blevet forvandlet til den arabiske vinter, siger en israelsk politisk sagkyndig om den betændte situation.
– Nu gælder det om at holde hovedet koldt og nerverne i ro, siger denne kilde. Vi må holde krudtet tørt. Der skal meget lidt til, før araberne går til en dramatisk modoffensiv, ikke blot mod USA, men mod Vesten i almindelighed.
Eksempler paa denne udvidelse af protestaktionerne er angrebene af 5000 demonstranter mod den tyske og den britiske ambassade i Sudans hovedstad Khartoum, Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, siger, at demonstranterne stormede ambassaden og satte den delvis i brand.
Amerikanske og udenlandske medier er nu begyndt at samles foran den bygning, hvor manden bag den kontroversielle film, en 55-årig koptisk benzinstationsejer, Nakoula Basseley Nakoula, bor. Han er af politiet i sin hjemby, Cerritos, Californien, blevet bragt i forhør. Han havde ansigtet tildækket og bar hat og solbriller.
En talsmand for politiet, Steve Whitmore, siger, at han ikke er blevet arresteret, “men ikke vil vende hjem med det samme”.
Nakoula har i en telefonsamtale med sin koptisk-kristne biskop afvist, at han har været involveret i filmen.
Men mange indicier peger imod ham.
Han erklærede sig i 2010 skyldig i et bankbedrageri, blev idømt en fængselsstraf på 21 måneder,og dømt til at betale 794.700 dollars i erstatning. Han havde finansielle problemer forinden og blev erklæret bankerot i 2000.
– Meningen med filmen var, at få ekstremistiske muslimer til ikke at dræbe, siger en forsikringsagent ved navn Steve Klein, der har været involveret i filmproduktionen.
Filmen, “Innocence of Muslims”, viser bl.a. profeten Muhammed som en skørtejæger, homoseksuel og pædofil.