Anspændt situation ved Israels grænse til Gaza

Israel holder krudtet tørt ved grænsen til Gaza-striben for ikke at blive trukket ind i en uønsket krig, men en eksplosiv udvikling er i dene weekend under udvikling, efter at 55 mortergranater idag blev affyret fra Gaza mod den sydlige del af landet.
Det er gengældelse på gengældelse.

Morterangrebet mandag morgen, som Hamas og Islamisk Jihad siger var en reaktion på “zionististiske forbrydelser”, fandt sted mindre end en dag efter, at det israelske luftvåben angreb mål i Gaza.

Tre af mortergranaterne, afskudt kl. 6 mandag morgen, ramte Eshkol-området og beskadigede nogle beboelseshuse. Kl. 9 rapporteredes om en ny beskydning.

Hamas’ militære fløj, Izz ad-Din al-Qassam Brigaderne, og Ansar al-Quds gruppen har påtaget sig ansvaret for morterbeskydningen, som de siger var en reaktion på det israelske luftangreb dagen før, hvorunder 11 personer, heriblandt to børn, blev sårede.

Velsignet operation

– Denne velsignede operation er en reaktion på de fortsatte fjendtlige forbrydelser mod vort forsvarsløse folk, hedder det i en fælleserklæring fra de to palæstinensiske organisationer.

Det er idag Torah Glædesfesten, men beboerne i et større område i det sydlige Israel er blevet anmodet om at holde sig nær beskyttelsesrum – og vil ikke kunne gå i synagogen på denne festdag.

Der meldes ikke om tilskadekomne mennesker, men flere får blev dræbt i en kibbutz.

Tragedie undgået

– Jeg havde aldrig forestillet mig, at vores kibbutz skulle blive ramt, siger et af dens medlemmer, Yehuda Kedem. Normalt er der fuldt op af børn i dyreafdelingen. Men vi arbejder ikke på en helligdag – og undgik en stor tragedie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det israelske luftangreb blev udført i samarbejde med Shin Bet-sikkerhedsorganisationen og var rettet mod “globale jihad aktivister”, som havde planlagt et større terroristangreb på Torah Glædesfest-helligdagen mod israelske soldater og civilpersoner.

Dronen

Imens prøver Israel og Iran at drage størst mulig fordel af dronen (ubemandet luftfatøj), der blev nedskudt forleden over israelsk område.

Israel betegner nedskydningen som en bedrift, og luftvåbnet påstår, at det kunne have gjort det af med dronen, længe før det skete, men at man foretrak at gøre det over et ikke-beboet område.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dronen blev opdaget, da den stadig var over Middelhavet, og fire F-16 jetjagere blev sendt op, før dronen nåede frem til luftrummet over Gaza. Det skete i lørdags. En militær talsmand siger, at dette ikke var en tilfældighed, idet de der opsendte dronen, nok troede, at Israels agtpågivenhed var mindre om lørdagen, når der er alskens dragefly og andre civile fly i luften.

Dårlig nyhed

Den dårlige nyhed for Israel er, at dronen, hvis start menes at have været Libanon, fløj over Middelhavet i tre timer og ikke vakte mistanke i Israel, før den nærmede sig Gaza.

– Der kan have været teknologiske, “protokolmæssige” eller årvågenheds-problemer, siger talsmanden, og episoden vil nu medføre en forbedring på disse områder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På afsenderside afventer man informationer om dronens flyvning, og hvordan den blev skudt ned, for at drage operative konklusioner. Hvor er det israelske luftvåbens svage punkter – og selve dronens? De, der opsendte den, vil kune bruge infiltrationen til egne propagandaformål – at dronen blev skudt ned efter at have fløjet 20 minutter over befolkede israelske områder, over en militærbase og nær sensitive anlæg som Dimona atomreaktoren.

“Iron Drome”-systemet

Det iranske Revolutionære Garderkorps (IRGC) siger, at infiltrationen afslører det israelske “Iron Drome”s manglende effektivitet.

IRGC’s vicekoordinator, brigadegeneral Jamaleddin Aberoumand, siger idag til det iranske Fars nyhedsbureau:

– Hvis denne episode ikke er et led i psykologisk krigsførelse, afslører den det zionistiske styres ineffektive forsvarssystem.