Flere bliver konfirmeret

Den nedadgående kurve for konfirmationer er knækket. For første gang i mange år er antallet af konfirmander i Danmark nu stigende. I København ser udviklingen ud til at fortsætte.
De senere år er antal 14-15-årige, der vælger at blive konfirmeret faldet med en procent om året. Men i 2011 knækkede kurven. Nu vælger 73 procent af de unge at blive konfirmeret.

Leise Christensen

Det fremgår af en analyse af tallene fra Danmarks Statistik, som netavisen Kirken i København har foretaget.
I København har tallet været stigende siden 2008, hvor 39,9 procent blev konfirmeret. I 2011 var andelen 42,8 procent, oplyser avisen.

Aktivt tilvalg

Det er yderst bemærkelsesværdigt, vurderer lektor Leise Christensen fra Teologisk Pædagogisk Center. Udviklingen bryder nemlig en nedadgående tendens i København de sidste 30 år.
– Det er værd at bemærke, fordi under 50 procent af de unge i København vælger at blive konfirmeret. Og jo mere konfirmander er i mindretal, jo hurtigere svinder andelen af konfirmander ind. Unge har ikke lyst til at være i mindretal, siger Leise Christensen. Konfirmationen er derfor et aktivt tilvalg, mener hun.
Leise Christensen foretog i 2009 en undersøgelse blandt 1180 konfirmander og i år gentager hun proceduren med i alt 4000 konfirmander. Hun kan derfor give et kvalificeret gæt på, hvad det er, der får antallet af konfirmationer til at stige i disse år:
– De unge befinder sig i en flimrende verden med sociale medier som Facebook, Twitter osv. Deres relationer er relativt spinkle. De kender mange mennesker, men relationerne stikker ikke særlig dybt.

Dannelse og velsignelse

Derfor tiltrækkes de i stigende grad af konfirmationsundervisningen, hvor de kan være sammen med en mindre gruppe og drøfte de dybe spørgsmål, siger Leise Christensen til Udfordringen.
Hun tilføjer:
– Der er jo snart ikke andre steder i samfundet, hvor man kan det. Kirken og konfirmationsundervisningen er ved at være de eneste steder, hvor der foregår en egentlig dannelsesproces.
I hendes undersøgelse af konfirmander anno 2012 har hun spurgt konfirmander om, hvorfor de vil konfirmeres:
– Ikke så underligt lå gaverne og festen som nr. 1 og 2. Når vi voksne vælger at blive gift, er det jo også i høj grad de grunde, der rangerer højest. Men for konfirmanderne var nr. 3 på listen ud af en lang række mulige svar altså ønsket om at blive velsignet på konfirmationsdagen. Det kom ret meget bag på mig, siger Leise Christensen til Kirken i København.