Hamas vil kidnappe flere israelske soldater

Det er i disse dage et år siden, at Hamas kidnappede den unge israelske soldat, Gilad Shalit, og holdt ham i fangenskab et ukendt sted i Gaza-striben i fem år.
I forbindelse med et-årsdagen for Shalits frigivelse har Hamas offentliggjort en video, der viser hans bortførelse i 2006, og terristorganisationen udtalte ved en markering i Gaza, at den ville kidnappe flere israelske soldater som gidselobjekter for at få frigivet voldelige palæstinensere i israelsk fangenskab.

Den 45 minutter lange video dokumenterer forberedelserne til kidnapningen af Shalit, hans frisættelse, et interview med en af hans bortførere og med en af planlæggerne af denne handling.

Den viser også Shalits ankomst til Rafah-overgangen på den palæstinensiske side af grænsen.

En af Shalits kidnappere oplyste i video’en, at syv Hamas-mænd var blevet udvalgt ved et lotteri.

Under forberedelserne til aktionen vidste bortførerne ikke, hvad operationens endelig mål var, men de blevet trænet i at bortføre soldater og holde dem i live, sagde han.

I video’en rekonstruerede Hamas-aktivister kidnapningen. Man så dem stå bøjet over et kort for at planlægge bortførelsen og hvordan de øvede sig i at pågribe en soldat. Den viste også en tunnel, gennem hvilken Shalit blev smuglet ind i Gaza.

Aftenen før kidnapningen blev bortførerne bragt til et hus, hvorunder der var udgravet en tunnel.

De fik at vide, at denne tunnel ville føre dem til målet – en israelsk militær forpost på den anden side.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kidnapperne kom ind i huset, tog uniform på og blev filmet. De ventede til daggry, når de israelske soldater formentlig ville være trætte og ukoncentrerede. Den farligste del af deres mission var, da de kom ud på den anden side af tunnellen og så, at de befandt sig i et åbent område – ikke den forventede militære forpost. Først i sidste øjeblik inden aktionen fik Hamas-militsmændene at vide, hvad deres mål var.

Resten af fangerne

En talsmand for Hamas’ militære fløj, Izz al-Din al -Qassa, har tilsagt, at den næste fangeudveksling vil omfatte alle de fanger, Israel afviste at inkludere i udvekslingen med Shalit.

Shalit blev udvekslet med hundreder af palæstinensiske sikkerhedsfanger, hvoraf de 209 blev deporteret til Gaza. Ifølge Israels største avis, “Yediot Aharonot”, har mange af de frigivne palæstinensiske fanger sluttet sig til Hamas’ ledelse, mens andre aktivt udvikler våben og afskyder raketter mod Israel, mens andre igen er med til at oprette nye terroristceller på Vestbred-området.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en højtstående israels militær talsmand har de løsladte palæstinensiske fanger nu en større vilje til at udføre terroristhandlinger.

Shalits egen beretning

På et-årsdagen for sin frigivelse har Gilad Shalit for første gang udtalt sig om, hvad der skete. Det var i et interview med israelsk TV kanal 10.

– I fangenskabet lavede jeg forskellige sportsopgaver, sagde han. Jeg konstruerede en slags bold af sokker eller en skjorte og kastede den rundt. Jeg skrev også og tegnede, bl.a. af det hus i Mitzpe Hila i det nordlige Israel, hvor jeg bor – for ikke at glemme, hvordan det så ud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– På den dag jeg blev løsladt, var jeg nervøs, sagde Shalit. Der var en masse pres. Jeg vidste ikke, om noget ville ske os i sidste øjeblik, om nogen ville prøve at ramme os, hvis noget gik galt. Da jeg steg ud af bilen og blev overgivet til egypterne, havde jeg en følelse af befrielse. Pludselig så jeg en masse mennesker, hundreder – efter ikke at have set mere end ganske få i alle disse år. Det var et chok.