Hemmelig kontakt mellem USA og Iran – uden Israels kendskab

En hidtil velbevaret hemmelighed menes at være kommet ud i lyset, idet der nu rapporteres om en skjult kontakt mellem USA og Iran om standsning af det iranske atomvåbenprogram.
Begge parter benægter det, men det kan ikke undre som følge af sagens natur.

Skulle Teheran omsider have bukket under for “Den store Saran” – som det betegner USA – og de stadigt mere bidende sanktioner fra store dele af verden?

Ifølge “New York Times” har de to lande principielt indvilget i at tale “på tomandshånd” om dette prekære emne og har hermed stillet op til en diplomatisk løsning af problemet for at undgå et angreb mod iranske atomanlæg.

På iransk hold insisteres det, at sådanne drøftelser må vente til efter det amerikanske præsidentvalg, fordi Teheran vil vide, “med hvilken amerikansk præsident det skal forhandle”

På amerikansk hold menes det, at Iran måske blot forsøger “at købe tid” og gøre fremskridt med dets atomprogram.

Det er heller ikke sikkert, at Mitt Romney vil forhandle med Iran, hvis han vinder valget. Romney har gentagne gange kritiseret præsident Barack Obama for at vise svaghed over for Iran og ikke at stå fast sammen med Israel mod den iranske atomtrussel;

Dementi

Det amerikanske dementi af hemmelige samtaler er blevet fremført af en talsmand for Det hvide Hus, Tommy Victor, som imidlertid også siger, at den amerikanske regering er åben over for sådanne drøftelser og “fra begyndelsen har sagt, at det er forberedt på bilaterale samtaler”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Teheran har udenrigsminister Ali Akbar Salehi benægtet, at direkte drøftelser er “under udvikling”, men antyder, at der kan blive ny kontakt næste måned med verdensmagter over Irans atomprogram.

Israel – som Teheran betegner som “Den lille satan” – er blevet overrasket over historien i “New York Times”. Statsminister Binyamin Netanyahu har sagt, at Israel vil tage den op med Washington, og at ministre ikke skal udtale sig om den til medierne.
– Jeg kender ikke til et sådant gennembrud, siger han.
Han siger fremdeles, at han er dybt skeptisk med hensyn til, om sådanne drøftelser vil kunne bære frugt.

Tidsspild

– De vil blot være spild af tid, udtaler han.
Netanyahu siger videre, at han ikke modsætter sig direkte samtaler, men at Iran “bruger forhandlinger og andre kontakter til at fortsætte med dets atompropgram”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den diplomatiske vej til at standse atomprogrammet, siger han, er en kombination af barske sanktioner og en militær mulighed. Sålænge jeg er Israels statsminister, vil jeg ikke tillade, at Iran opnår en militær atomkapacitet.

Til trods for dementiet fra Det hvide Hus har det amerikanske TV-selskab NBC bekræftet fremtrædende amerikanske embedsmænds udtalelser om, at hemmelige drøftelser har fundet sted, men at “der ikke er planlagt noget møde på indeværende tidspunkt”.