Israelske kommandosoldater pågriber svensk skib på vej til Gaza

Det var spændte øjeblikke, da maskerede israelske ‘commandos’ lørdag formiddag kl.11.40 bordede det svenske skib ”Estelle”, der var på vej til Gaza-striben i et forsøg på at bryde den israelske søblokade af Gaza, og beordrede fartøjet til at sejle til den israelske Middelhavshavn Ashdod.
Ombord på skibet var omkring 30 pro-palæstinensiske aktivister fra forskellige lande, heriblandt Norge og Sverige. Blandt dem var en gruppe europæiske parlamentarikere fra bl.a. Norge, Sverige, Grækenland og Spanien, der var gået ombord på skibet i internationalt farvand, lidt syd for det græske øhav.

I gruppen er en præst, en advokat – og en israelsk aktivist, Reut Mor, der siger:

– Vi er her for at give et budskab af solidaritet til Gazas befolkning. Blokaden er umenneskelig og umoralsk, og derfor har vi – som ikke-voldelige fredelige aktivister – besluttet at tage denne risiko og bryde blokaden.

Skibet, der var afsejlet fra Italien, skulle ifølge aktivisternes plan være ankommet til Gaza i denne weekend.

Konfrontation

Såvel aktivisterne som israelerne vidste, at det ville komme til en konfrontation forinden.

Spørgsmålet var, hvilken form denne konfrontation ville få.

Aktivisterne havde sagt, at de ikke ønskede noget voldeligt sammenstød med israelerne, og disse havde sagt, at de er i deres fulde ret til at opretholde søblokaden for at forhindre indsmugling af våben til terroristgrupper, og at Israel er støttet af international lov.

Der var lagt op til megen drama på Middelhavet ved weekendens begyndelse. Men dramaet udeblev.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en israelsk militær talsmand overtog kommandosoldater fra eliteenheden ”Shayatet 13” kontrollen med fartøjet – et 53 meter langt sejlskib, der sejler under finsk flag – efter at israelske marinefartøjer havde omringet ”Estelle”.

Talsmanden siger:
– Da passagererne gjorde det klart, at de ikke ville samarbejde eller acceptere indbydelsen til at tage til Ashdod, blev det besluttet at pågribe skibet og føre det dertil. En flådestyrke opererede som planlagt for at garantere passagerernes og soldaternes sikkerhed på dækket. Soldaterne brugte ikke magt, da de overtog skibet.

Talsmanden siger, at ved skibets ankomst til Ashdod vil passagererne blive overgivet til politi og indvandringsmyndigheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En Stocholm-baseret talskvinde for gruppen, Victoria Strand, har udtalt, at ”Estelle” blev angrebet, kort efter at de israelske krigsskibe nærmede sig.

Skibet medbringer to oliventræer, 41 tons cement, bøger, legetøj og medicinsk udstyr.

Den israelske generalstabschef, general Benny Gantz, har instrueret militære retsmyndigheder i at granske de legale muligheder mod aktivisterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Ingen humanitær krise i Gaza”

En højtstående embedsmand i det israelske forsvarsministerium siger, at Israel har ret til at operere til søs for at forhindre våbensmugling til terroristorganisationer, og at ”Estelle”s pasagerer er ”provokatører som drives af had til Israel”.

– Der er ingen humanitær krise i Gaza, siger han. Over 1500 lastbiler kommer ugentlig dertil, over land.

”Estelle” er det sidste ”flotille”-skib, der udfordrer Israels blokade af Gaza, iværksat efter at Hamas overtog magten i Gaza i 2007.