Hvilket håb?

Om 2 måneder drager jeg og familien til Vietnam. Antennerne var derfor ude, da jeg så en ny bog, som skulle omhandle landet og mange af de steder, vi også agter os hen.
Når bogens forfatter, Else Marie Kjerkegaard, har begået denne bog, så er det på baggrund af et håb om at finde åndsfæller i denne asiatiske krog af verden. Hun begiver sig på en to måneder lang rejse, som hun selv betegner som ”politisk-spirituel” (s.10).
Her møder hun mange almindelige vietnamesere med mere eller mindre religiøse traditioner, som primært har med buddhisme eller katolicisme at gøre.
Der er en hel del historiske, politiske og religiøse referencer, for vi følger en kvinde (forfatteren), som har en tidligere baggrund højt rangeret i ministerierne i Danmark og en nuværende religiøs mission.

Else Marie Kjerkegaard tilbyder sig som foredragsholder og kristen retræteleder. Hun er tidligere buddhist.

Hendes forbillede er den buddhistiske læremester Thich Nhat Hanh, hvorigennem hun når frem til denne meget særprægede konklusion:
”Buddha er potentielt alle vegne, for Buddha er en sindstilstand af opmærksomhed, fred, forståelse og medfølelse. I den forstand er Buddha og Jesus brødre” (s. 28).
Mødet med folket og skildringen af livet, som det folder sig ud i gader og stræder, er læseværdigt og ind i mellem ret interessant, men udgangspunktet er efter min bedste overbevisning en åbenlys åndelig vildfarelse.

Else Marie Kjerkegaard:
Med håbet som
rejsefælle A- Vietnam
fra Nord til syd
223 sider • 250 kr.
Boedal