Romney og Obama: ‘Hvis der bliver krig, står vi sammen med Israel’

Den tredje og sidste debat mellem præsident Barack Obama og præsidentkandidat Mitt Romney drejede sig mest om udenrigspolitik, og her var de to debattører enige om een ting: “Hvis der bliver krig, vil USA stå sammen med Israel”.
I TV-debatten, der fandt sted på Lynn University i Boca Raton i Florida, var der for de fleste seere ingen klar vinder eller taber. USA’s rolle i Mellemøsten – med fokus på Iran, Israel og Libyen – var hovedemnerne.

Obama sagde:
– Allerførst, Israel er en virkelig ven, vores største allierede i området, og hvis Israel bliver angrebet, vil Amerika stå med Israel. Vi har skabt det stærkeste militære og efterretningsmæssige samarbejde i historien mellem vore lande. Hvad Iran angår – så længe jeg er USA’s præsident, vil Iran ikke opnå atomvåben. USA har organiseret historiens største koalition og de stærkeste sanktioner mod Iran, og dette lammer landets økonomi. Vi har gjort det, fordi et atom-Iran er en trussel mod vores – og Israels – nationale sikkerhed. Iran er en stats-sponsor af terrorisme og har udtalt, at det vil have Israel slettet af kortet.

Romney sagde:
– Hvis jeg bliver præsident, og Israel bliver angrebet, vil vi militært stå sammen med Israel. En militær aktion er den sidste udvej, når man har prøvet alle andre muligheder.

Obama benægtede påny historien om, at Washington har ført hemmelige samtaler med Teheran og sagde videre:
– En ting er sikker. Uret tikker. Vi vil ikke tillade, at Iran indlader sig i endeløse forhandlinger, som ikke fører til noget.

I Israel, hvor debatten på grund af tidsforskellen blot kunne ses i nattetimerne (kl. 3 morgen idag), sad mange oppe for at følge ordkampen. Såvel Romneys som Obamas tilsagn til støtte af Israel blev meget vel modtaget – men der foreligger endnu ikke nogen officiel israelsk reaktion.