Sund sundhed

I Udfordringen har vi i dette nummer fokus på sundhed, og det er der flere gode grunde til.
Vores legeme er intet mindre end et tempel for Helligånden (2. Kor. 6:16) og må behandles derefter. Vores sjælsliv fortjener samme omsorg. Det er gammel visdom, at ondt i sjælen også påvirker vores fysiske tilstand: ”Et glad hjerte giver en sund krop, nedtrykthed dræner ens livsmod.” (Ordsp. 17:22). For at få det bedste ud af livet, giver det mening at tage vare på både legeme og sjæl.
Men et overdrevent fokus på sundhed kan ende med at blive usundt for os. Hvis tanken om sundhed ender med at styre os, bliver det til en afgud. Som med alt andet her i livet gælder det om at finde den rette balance.
Vi kan bruge mængder af tid og ressourcer på at øge vores viden om sundhed, deltage i forskellige kurser, købe alverdens bøger. Udbuddet er enormt. Eller vi kan konsekvent leve usundt og undgå motion, for efterfølgende at forsøge, at få Gud til at svare på vores bøn om godt helbred. Gør vi det, bedrager vi os selv, for kroppens manglende styrke er da sandsynligvis en konsekvens af vores valg. I stedet må der selvdisciplin til for at ændre de dårlige vaner. Og har man brug for hjælp til det, er der heldigvis mange muligheder for både coaching og støtte.
Gud har givet os en sund fornuft, og han forventer, at vi bruger den. Lad fokus på sundhed blive et middel til at nå målet – at leve det liv, Gud har kaldet os til i Kristus. For sundhed må ikke blive et mål i sig selv.

Når vi følger Bibelens ord, kan vi endda forvente sundhed som en konsekvens af at følge Guds vej.
”De, der følger Guds vej, ser hans lys, og det vokser og vokser, som tiden går. Men den vej, de onde følger, ligger i mørke, de ved ikke, hvad de falder over. Min søn, lyt til mine ord, hør godt efter, hvad jeg siger. Hold godt fast ved dem, og lad dem slå rod i dit hjerte, for de giver liv til alle, som følger dem, de giver sundhed til krop og sjæl.” (Ordsp. 4:18-22).

Af Lisbeth Thomsen
Redaktionssekretær