Sverige og Israel på kollisionskurs over sanktioner mod Iran

Det svenske udenrigsministerium har indkaldt Israels ambasadør i Sverige, Isaac Bachman, til et møde i ministeriet for at redegøre for en avishistorie om, at Sverige prøver at forhindre yderligere sanktioner mod Iran – af økonomiske hensyn.
Historien går på, at Sverige er bekymret over, at en lukrativ forretning mellem det svenske
kommunikationsfirma Ericsson og Iran vil komme på spil, hvis sådanne sanktioner vedtages.

Ifølge det israelske udenrigsministeriums talsmand, Yigal Palmor, gjorde ambassadøren det klart, at avishistorien var baseret på “en udtalelse af en ikke-autoriseret, anonym person og intet havde at gøre med den israelske regerings politik”.

En israelsk embedsmand, der kender sagen i detaljer , siger “at tingene aldrig er så smertelige som når de er sande”.

Videre hedder det, at der inde fra EU var blevet lagt pres på Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, om at droppe den svenske modstand mod øgede sanktioner.

Israel menes at have modtaget informationer om den svenske holdning fra flere ledende lande i EU.

Bildt skal have have afvist disse beskyldninger ved sin ankomst til Luxembourg, hvor 27 EU-udenrigsministre har mødtes for at drøfte udvidede sanktioner mod Iran. Bildt havde sagt, at avishistorien (i bladet “Ha’aretz” igår. red.) var blevet fremført af det israelske udenrigsministerium.

– Jeg tror ikke, at en anonym bagtalelse er den måde vi skal have relationer mellem ansvarsfulde lande, sagde han. Det siger mere om de ansvarlige for denne bagvaskelse end nogetsomhelst andet.

På EU-uderigsministermødet i Luxembourg blev der vedtaget flere sanktioner mod Irans bank-, skibsfart- og industrielle sektorer i det håb, at de vil få Iran til at indlede seriøse forhandlinger om dets atomprogram. EU-sanktionerne menes at være mere betydningsfulde end Washingtons, fordi den europæiske blok har mere business med Iran end USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen: