Kirkerotter lærer børn om Jesus

Kirkerotterne Vesle og Fredo er flytter ind i de norske kirker med eget dukketeater.
Rotterne møder kirken med undren og humor, og de bliver specielt imponeret af Jesus og alt det, han gjorde. Nu vil rotterne ud og spille teater i norske menigheter.

Kirkerotterne Vesle og Fredo fortæller de mindste om Jesus. – Rotter er lidt uhyggelige og ret spændende for børn, siger Kristian Sandmark.

Petter Skippervold leder trosoplæringen i Gamle Oslo. Sidste år besøgte kirkerotterne Kampen kirke.
– Da rotterne indtog vores kirke sidste år, fik vi os en særdeles positiv overraskelse. Vesle og Fredo gav os et intelligent rotteblik på, hvad det vil sige at være kirke, siger Skippervold.

For de mindste

Det kirkelige pædagogiske center, IKO står bag det nye rotteprojekt. De har tidligere udgivet tre DVD-film og en lydbog om Vesle og Fredo. IKO har lavet teaterstykkerne med rotterne i samarbejde med Teateret Innlandet.
Historierne om kirkerotterne er lavet med tanke på menighedernes undervisning.
Kristian Sandmark fra IKO fortæller, at de tilbyder en hel pakke for aldersgruppen 3 til 6 år.
– Foruden film og teater er der materialer til flere samlinger med rotterne som tema, siger Sandmark. Et skræddersyet oplæg giver børnene mulighed for at følge kirkerotterne år for år.
– Nogle menigheder ønsker måske at få besøg af kirkerotterne med et nyt teaterstykke hvert år, og det glæder vi os til få i stand.

Undrende væsener

– Kirkerotterne er undrende væsener, som udforsker kirkerummet og tingene dèr. Gennem rotte-historierne skal børnene lære kirkerummet at kende. For eksempel lærer de om døbefonten og andre elementer. Derfor skal teaterstykket spilles i kirken, og ikke i en andet slags menighedslokale eller på en teaterscene.
Kirkerottene lærer børn, at kirken er et sted, hvor de kan føle sig hjemme og være sammen med hinanden og med Jesus, siger forlagschef i IKO-Forlaget, Heidi J. Andersen.

Tilpas uhyggelige

– Rotter som sådan er lidt uhyggelige og ret spændende for de 3-6-årige. Historierne er lavet med tanke på den aldersgruppe. Kirkerotterne er også både morsomme og originale. I IKO mener vi ikke, at der er grænse for, hvem der kan formidle kristen tro, siger Heidi Andersen, ifølge KPK.