Der sker aldrig noget nyt

Der skal ske noget. Vi skal udvikle os, blive klogere, stærkere og bedre. Vi vil rejse nye steder hen og møde nye mennesker. Vi er alle sammen helt unikke og kan skabe vores eget liv – siger vi. Men jeg har nyheder til dig: Der er ikke noget nyt under solen.
Jeg er selv et barn af tankegangen om, at vi hele tiden skal udvikle os og blive bedre og dygtigere. Det er svært at tænke på andre måder, når især den teknologiske udvikling ændrer sig voldsomt fra år til år. Fx er det faktisk kun fem (5) år siden, at den første iPhone kunne købes. Nu har de fleste efterhånden sådan én – snart kan man vel næsten ikke (over)-leve uden en smartphone?
Men lige netop derfor er det måske både lidt provokerende og tankevækkende, når verdens klogeste mand – Kong Salomon – udøser sin visdom:

”Hvad der sker nu, er allerede sket før, og hvad der sker i fremtiden, er også sket før. Gud lader historien gentage sig.”

Og sådan fortsætter han i Prædikerens Bog og siger grundlæggende: Det hele går i ring. Der sker ikke noget nyt.
Hvad skal man så bruge det til? Tja…sådan som jeg ser det, så kan det nogle gange være godt at blive mindet om, at vi er en del af verdenshistorien – eller verdens historie. Vi ”hænger sammen” med alle andre mennesker, som har levet.
På en måde har vores beslutninger og fremskridt en betydning. Men på den anden side sker der ikke så meget nyt. De grundvilkår, livet leves under, er faktisk ikke så anderledes, end det har været for alle dem, der har levet før os. Vi søger alle efter kærlighed, glæde, fred, betydning og mening – ja, faktisk efter Gud. For han er kilden til alle disse ting. Og det har vi altid søgt efter, hvad enten vi har haft en IPhone eller et spyd i hånden.

Nogle gange kan man spørge sig selv om, hvorfor man skal blive ved med at læse om andre menneskers liv i Bibelen.
En af grundene er, at det hele gentager sig – livet gentager sig. Og derfor kan vi både lære, blive advaret og blive inspireret af at læse i Bibelen.

Af Henrik Engedal

ung@udfordringen.dk